Portada

Portada

Número 333

2022

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Memòries de les guerres del XX

Text: Cristina Masanés, Sílvia Planas, Marta Marín-Dòmine, Jordi Font, Joaquim Nadal, Gemma Busquets, Maria Campillo, Josep Calvet, Rosa Cal, Eva Sans, Josep Clara

Les comarques de Girona van tenir un paper significatiu en dos esdeveniments d’origen bèllic i que van configurar d’una manera decisiva el segle xx europeu: d’una banda, els exilis humans que van provocar la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial i, de l’altra, el conflicte que va marcar la segona meitat del segle i que es coneix com la guerra freda. Aquest dossier vol abordar aquests dos esdeveniments de manera conjunta.


Entrevista

Rosa Font, escriure per existir

Text: David Pagès

Rosa Font Massot (Sant Pere Pescador, 1957), escriptora i professora, és una de les millors poetes contemporànies de les lletres catalanes. Ja de petita li agradava cantar les cançons que componia amb melodia i lletra. Després van venir els primers poemes escrits. Dues professores la van animar a escriure durant la joventut: Carme Pibernat i Maria Àngels Anglada. De llavors ençà ha edificat una obra literària sòlida, que acull diferents gèneres i que fa molt de goig. Es tracta d’una persona convençuda que la literatura és capaç de portar-nos cap a un espai on es pot sentir, que és el mateix que ser.


Reportatge

Sant Aniol d’Aguja, una muntanya de valors

Text: Jordi Dalmau

Una bona gent de Sant Llorenç de Cerdans (Vallespir) va escollir Sant Aniol d’Aguja (Alta Garrotxa) per celebrar-hi un aplec de pelegrinatge com a prometença al sant. Va ser, probablement, a principis del segle XVII. La gent de la Garrotxa va compartir l’aplec i el seu esperit germanívol des del començament. Però el Tractat dels Pirineus, l’any 1659, va migpartir Catalunya, i va cedir a França el Rosselló, el Vallespir i una part de la Cerdanya. Aquell retoc de frontera mai ha impedit la fraternitat secular, que ara mateix dona un fruit molt sòlid.


Reportatge fotogràfic

La vall del Terri

Text i fotos: Quim Curbet

La vall del Terri és un paratge llarguerut, arrapat com una llagosta de marge al pal gairebé dret de la carretera de Girona a Banyoles. Per les seves venes aquoses hi corren rieres i rierols que neixen laboriosament entre la serra de Rocacorba i l’estany que presideix i anomena la comarca.


Biografia

Josep Maria Francino: periodista, músic i beatlemaníac

Text: Ramon Moreno

El primer de desembre de 2021 va morir Josep Maria Francino, conegut com a Xino. Va ser, principalment, un home de ràdio, i va dirigir Catalunya Ràdio i Ràdio Olot, entre d’altres. Beatlemaníac reconegut, va cedir el seu impressionant arxiu sobre els Beatles a l’Estartit, on s’ubicarà l’Arxiu Francino.


Pintura

Ramona Monsalvatje: una modernitat perduda

Text: Dani Vivern, Montserrat Vivern

Ramona Monsalvatje i Teruel: el nom no significa ja gaire res per a ningú, llevat que s’estigui al cas de la trajectòria de Salvador Dalí i del seu cercle d’amistats. Però la dona que es va dir així va ser, en la seva època, una musa no solament per al geni figuerenc, sinó per a molts altres personatges als quals va encisar per la seva bellesa, personalitat i cultura. Només en un entorn de postguerra com el que es va viure al nostre país podia acabar una persona així al lloc més impensable: al Manicomi de Salt.


Art

Un Czapski a Girona

Text: Joan Vergés

El pintor i escriptor polonès Józef Czapski va pintar el filòsof Josep Ferrater Mora. A partir d’aquest quadre excepcional i fins ara gairebé desconegut que forma part del llegat del filòsof a la Universitat de Girona (UdG), podem aprofundir en una de les personalitats més excepcionals que van viure a Europa en el segle XX.


Artistes

L’il·lusionisme escèptic de Sebi Subirós

Text: Cristina Masanés

Posem un mercat de vell. Posem algú que s’hi apropa i en surt amb uns pesos d’halterofília sota el braç. Posem que, en lloc de dedicar-se a treballar la musculatura, les boles de metall fixades a una barra de ferro li activen la ment i el porten a viatjar per universos insospitats. Posem que, uns mesos després, aquest objecte físic troba un nou univers de sentit en el collage, en les fotografies d’època, en jocs de cartes de la baralla espanyola i en objectes diminuts que interpel·len la lògica del visitant en una exposició titulada «El novio de la mujer barbuda». Posem que l’artista que la signa es diu Sebi Subirós.


Apunts

Una xarxa en perill d’extinció

De l'Audiovisual

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Iván García

Ens estem quedant sense festivals de cinema i tampoc tenim un gran esdeveniment de referència que suplanti aquest dèficit de propostes mitjanes


Apunts

Fer-se ric ensenyant a fer-se ric

De la Girosfera

Text: Blai Gasull / Dibuix: Iván García

Amb l’excusa de formar-se com a inversor, es tracta de vendre cursos a gent que vengui cursos a gent que vengui cursos.


Apunts

Innovació

De Ciència

Text: Joan Miró / Dibuix: Iván García

És un temps d’ensopecs, angoixes i incerteses, però també d’actes de valor, d’esperances i grans il·lusions.


Apunts

Estimem-nos una mica més

D'Art

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Iván García

Amb uns recursos infinitament més humils que els dels grans museus i centres d’art del país, Girona ofereix una programació digníssima.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari