Portada

Portada

Número 324

2021

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

L'habitatge, una visió polièdrica

Text: Joan Vicente, Roger Santaló, Míriam Paredes, Oriol Porcel, David Guàrdia, Josep Maria Ricart, Frederic Cabré, Jordi R. Roda, Josep M. Birulés,

Parlar d’habitatge és parlar de moltes coses. És parlar de cases, de pisos i de llars. D’economia, de sociologia, d’arquitectura, de política i d’ideologia; de pobles, de ciutats i de territori. Es pot parlar de l’habitatge com a mancança, com a dret constitucional, com a patrimoni o com a ruïna. I la COVID-19 ens ha recordat, una altra vegada, que l’habitatge és un factor determinant de salut, de desigualtat, d’angoixes i d’aspiracions per a qualsevol societat. Aquest dossier intenta informar i fer reflexionar sobre uns quants d’aquests temes en el context de les comarques gironines.


Entrevista

"La pandèmia no és la guerra, ja que llavors no sabies què menjaries per dinar"

Montserrat Fontané i Josep Roca

Text: Salvador Garcia-Arbós / Fotos: Toni Vilches

Descendents d’una nissaga d’hostalers de Sant Martí de Llémena, Montserrat Fontané i Josep Roca són els pares de Joan, Josep i Jordi Roca, d'El Celler de Can Roca. En aquesta entrevista expliquen els orígens humils i difícils d’una família que ha aconseguit els principals reconeixements gastronòmics mundials.


Reportatge

Més enllà de la línia: Portbou i la Jonquera, dinàmica antagònica

Text i fotos: Marcelo Caballero

En color, la Jonquera, i en blanc i negre, Portbou. Aquests dos pobles, units per la legitimitat que els atorga el fet de ser fronterers, porten una dinàmica oposada, antagònica, i formen un trencaclosques visual.


Reportatge fotogràfic

Balcons amb vida pròpia

Text: Laura Fanals / Fotos: Aniol Resclosa

La pandèmia de la COVID-19 va dotar de significats nous la paraula balcó, que en alguns casos s’havia convertit en un simple apèndix buit i inhòspit de pisos cada cop també més impersonals. Uns balcons i unes finestres que, de cop, es van omplir de vida, de pancartes, de plantes, de persones. I, sobretot, de veïnat, una paraula que també va agafar una dimensió nova.


Lletres

Dues visions d'un fenomen literari

Text: Jordi Grau i Gemma Busquets

Un comentari en el club de lectura de Caldes de Malavella va ser l’origen de la novel·la 'El fill de l’italià' de Rafel Nadal, un gran èxit de la literatura catalana, al qual dediquem dos articles.


Botànica

Joel Calvo: descobrir el món

Text: Jordi Arbonès

El doctor en botànica Joel Calvo Casas (Girona, 1982) va sortir fa poc als diaris perquè durant l’any 2019 havia descobert set plantes noves. Això havia passat als Andes, un territori immens que l’investigador ha estudiat.


Música

Territoris Xavier Monsalvatje: recordem l’escriptor noucentista en el centenari de la seva mort

Text: Josep Pujol

Com un riu, la vida de Xavier Monsalvatje Iglésias (1881-1921) va escolar-se muntanya avall, des del seu Olot natal fins a Solius, prop del mar, amb un meandre que el va arrelar fondament i llarga a Girona, la seva pàtria triada. A Girona va ser l’ànima del noucentisme local, però la seva evolució literària varià tant com els paisatges que van envoltar-lo, des dels seus inicis decadentistes fins a la culminació amb les 'Proses del viure a Solius' (1922), passant per 'Girona, terra de gestes i de beutat' (1917).


Història

Els Martí, fotògrafs de Girona

Text: Josep Clara

El taller de Sebastià Martí, al carrer de la Cort Reial, va ser una botiga emblemàtica en el desenvolupament de la fotografia d’aficionats i comercial a la Girona de la segona meitat del segle xx. Sebastià Martí Roura i els seus fills Sebastià (Tià) i Josep (Pitu), protagonistes principals d’aquest article, van tenir papers complementaris en l’exercici d’una activitat professional que el cap de família inicià en la postguerra immediata.


Artistes

Narcís Gironell, entre pin-ups, pomes mossegades i sagacitat

Text: Sebastià Goday

Gironell ha esdevingut un mestre en la presentació de la seva obra, que gairebé sempre pinta sobre un rectangle d’alumini o d’acer inoxidable.


Apunts

D'Economia

Exclusió financera

Text: Teia Bastons / Dibuix: Marc Vicens

Les comarques gironines han perdut més de la meitat de les oficines bancàries des de la crisi del 2008.


Apunts

De Música

Canyigueral i Mallart, per exemple

Text: Josep Pujol / Dibuix: Marc Vicens

Tots dos, i alguns altres, han d’entreveure que el seu destí es cou lluny d’aquí.


Apunts

De Societat

Crònica des d’una residència de gent gran en època de pandèmia

Text: Toni Vilà / Dibuix: Marc Vicens

Una situació d’aquesta envergadura també permet veure coses que en una situació normal potser no es valoren tant: la resposta de molts dels professionals, que van deixar de banda la por i van cuidar de la millor manera possible els residents.


Apunts

De Lletres

Balzac i alguns deixebles

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Marc Vicens

Vist amb una mirada d’avui, Balzac és excessivament descriptiu, en el que escriu predominen les coordinades, les subordinades i sobretot el detall.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari