Portada

Portada

Número 318

2020

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La gestió dels residus

Text: Manel Poch, Francesc Canalies Farrés, Marta Ball-Llosera, Josep Maria Tost, Helena Valent i Nadal, Jordi Frigola

En aquest dossier parlem dels residus municipals, tant dels que acaben dins la bossa d’escombraries com, d’aquells sobre els quals tenim directament més responsabilitati dels que estan experimentant un canvi important en la seva gestió. Hi ha dades -del que es genera, del que es recicla, del que es processa- que permeten conèixer la magnitud de la tragèdia sense perdre la perspectiva.


Entrevista

"El cine pot ser assaig, poesia, retrat, autobiografia o dietari"

Isaki Lacuesta, un cineasta viatger que transita per les fronteres

Text: Jordi Dorca / Fotos: Toni Vilches

'Cravan vs. Cravan' (2002), 'La leyenda del tiempo' (2006), 'Los condenados' (2009), 'La noche que no acaba' (2010), 'Los pasos dobles' (2011), 'Murieron por encima de sus posibilidades' (2014), 'La propera pel'l (2016) o 'Entre dos aguas' (2018) són alguns dels films dirigits per Isaki Lacuesta (Girona, 1975). La seva filmografia és avui reconeguda per part de la crítica i dels grans festivals com una de les més interessants del cinema d’autor europeu.


Reportatge

Un mosaic de religions

Text: Pitu Pujol / Fotos: Dani Salvà

A la regió de Girona, segons l’Informe de les confessions religioses de les comarques gironines elaborat el 2018 per la Direcció General d’Afers Religiosos, hi ha un total de 628 centres de culte, dels quals 427 són de l’Església catòlica romana.


Reportatge fotogràfic

La Devesa

Text i fotos: Josep Vilallonga Anglada

La Devesa de Girona és com una carpa de circ, en què allò realment interessant no és la lona, sinó les coses que s’hi amaguen i els fets extraordinaris que hi succeeixen.


Biografia

La Cervià, en set papers i un riure

Text: Josep Pujol

Un recorregut per la carrera de Cristina Cervià Sancho (Girona, 1965-2019) en set obres teatrals prou representatives de trenta anys de vida professional dedicats al teatre.


Història

Guifré el Pilós va ser de debò comte de Girona?

Text i fotos: Josep Camprubí Sensada

La historiografia del segle xx ha considerat que Guifré el Pilós o Pelós havia governat els territoris de Cerdanya-Berguedà, Urgell, Barcelona, Osona-Manresa, Besalú i Girona. Però realment tenim indicis documentals que ens permetin afirmar que aquest personatge intervingué a Girona? Com es va arribar a aquesta interpretació? És vàlida encara?


Lletres

Avui us parlaré: les conferències d’Aurora Bertrana

Text: Adriana Bàrcia

El 2017 es va celebrar l’Any Bertrana amb un reguitzell d’activitats. La commemoració va cuejar tot el 2018 sense que el context sociopolític enfosquís, ans al contrari, la reivindicació i projecció de pare i filla: Prudenci Bertrana i Compte (Tordera, 1867 - Barcelona, 1941) i Aurora Bertrana i Salazar (Girona, 1892 - Berga, 1974).


Artistes

Xavier Escribà, pintura i indestructibilitat

Text i fotos: Sebastià Goday

Xavier Escribà va néixer a París l’any 1969 perquè la família va haver de traslladar-s’hi per qüestions laborals. En conseqüència, el francès i el català l’enriqueixen a l’hora d’establir contacte amb el dificilíssim món de l’art, del comerç de l’art. Escribà viu des de fa ja una colla d’anys a Terrades (l’Alt Empordà) però amb el temps ha pogut construir-se un estudi taller envejable, còmode, tranquil i envoltat d’oliveres a Masarac, a tocar de Figueres


Un entre 750.000

Jordi Frigola i Arpa

Text i fotos: Judit Pujadó

"Al final del franquisme vaig veure unes càrregues policials tan salvatges com les d’ara", afirma l'historiador bisbalenc.


Apunts

D'Economia

Emprenedors centenaris

Text: Teia Bastons / Dibuix: Marc Vicens

L’esperit emprenedor ha de ser compatible amb un reconeixement a la feina ben feta per part dels que han aconseguit perdurar en el temps.


Apunts

De Música

El Foc, revifat, de la Bisbal

Text: Josep Pujol / Dibuix: Marc Vicens

Més enllà de l’anècdota, aquesta cançó perduda i retrobada il·lustra com és de fràgil el patrimoni de les cançons populars.


Apunts

De Societat

El jovent pren la paraula contra el canvi climàtic

Text: Toni Vilà / Dibuix: Marc Vicens

Aquesta conscienciació no ha sorgit del no-res. Des de fa anys, a les escoles i a altres entitats per a infants i joves, s’ha tractat i debatut sobre aquest tema.


Apunts

De Lletres

Llista de premis

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Marc Vicens

Tard o d’hora, la gran majoria de poetes, novel·listes i escriptors, un cop ja no són tan joves, han d’acabar vivint d’una activitat més rendible, però menys artística.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari