Portada

Portada

Número 305

2017

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Els micropobles, petits grans municipis

Text: M. Àngels Casademont, M. Carme Freixa, Mon Bonaterra, Maria Crehuet, Lluís Llobet, Josep M. Aguirre, Joan Sala

A les comarques gironines hi ha gairebé una norantena de micropobles. Són el quaranta per cent del total de municipis de la demarcació. En diem micropobles, però seria més correcte parlar de micromunicipis, perquè, de fet, són això: municipis, amb ajuntament propi, que tenen menys de cinc-cents habitants.


Reportatge

Els O'Doyle de Wexford, uns irlandesos molt gironins

Text: Joan Barbarà, Oisin Breatnach

Des de mitjan segle XVIII fins a començaments del XIX, la colònia irlandesa de Girona va ser prou important. La majoria d'irlandesos que vivien a les comarques gironines eren militars (acompanyats de les seves famílies) i pertanyien als regiments Ultònia i Hibèrnia que, en diversos períodes, particularment a l'època dels setges, varen estar establerts a la ciutat.


Entrevista

"No és que estiguéssim en contra de la societat, més aviat era que en fugíem"

Txiki Trepax, antic habitant de Talaixà

Text: Xavier Cortadellas / Fotos: Judit Pujadó

Josep Marquès Marmi. Tothom el coneix com en Txiki. Va néixer a Barcelona, és il·lustrador, signa amb el nom de Txiki Trepax i va estudiar pintura a la Massana. Va passar llargues temporades a Talaixà durant cinc anys seguits.


Reportatge fotogràfic

Estrena del Girona FC a primera divisió

Fotos i text: Martí Artalejo

El Girona FC va ser fundat el 25 de juliol de 1930 i, després de 87 anys d'història, el 4 de juny de 2017, va assolir la màxima categoria al futbol professional. El 19 d'agost de 2017 va debutar a la primera divisió, a Montilivi, davant l'Atlètic de Madrid, en un partit que els gironins van anar guanyant per dos gols a zero i que van acabar empatant a dos.


Perfil

Domènec Fita, nonagenari

Text: Joan Domènech

L'ambient artístic gironí se centra, aquests dies, en Domènec Fita i Molat. Acaba de celebrar els 90 anys. S'han promogut diverses exposicions commemoratives, en les quals hi ha peces excepcionals (per l'obra en si, pel lloc on habitualment es troben i per la dificultat de trasllat). Contemplar de prop, per exemple, el Sant Benet, que habitualment fa guàrdia a la porta del monestir de Montserrat, o el Crist jacent, que rep el culte a la catedral, és un privilegi.


Història

L'extraordinari silenci de Solius

Text: Josep Pujol

A Santa Cristina d'Aro van donar sortida, aquest 2017, a l'Any Solius. S'han complert els mil cent anys de la definició del terme, que s'estén dins el massís de l'Ardenya fins al mar, a Canyet, els cinquanta anys de la fundació del monestir cistercenc de Santa Maria de Solius i els cent de l'arribada de l'escriptor gironí Xavier Monsalvatje per a una llarga convalescència, que va fruitar en les seves Proses del viure a Solius. Però el que s'ha de celebrar de debò és que aquella terra descrita fa més mil anys encara sigui recognoscible.


Arquitectura

RCR Arquitectes: sentir l'espai

Text: Montse Gispert-Saüch

RCR Arquitectes, l'estudi format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, creat el 1987, ha fet el cim de l'arquitectura amb el Premi Pritzker, rebut enguany al Japó, distinció que situa l'estudi olotí al costat dels arquitectes internacionals més prestigiosos.


Artistes

Santiago Planella, pensar, sentir i fer

Text: Joan Sala / Fotos: Salvador Comalat

Santiago Planella i Domènech (Olot, 1961) va començar a anar a classes de dibuix quan tenia sis o set anys, a l'Escola de Belles Arts d'Olot, que encara no era un centre oficial. Va ser-ne alumne ininterrompudament fins als disset anys, quan va deixar la població nadiua un cop acabat el batxillerat. Després va aprofundir en l'escultura clàssica a l'Acadèmia de Belles Arts de Florència, va viure intensament la transavantguarda italiana, i ha adoptat com a llenguatge noves formes artístiques.


Apunts

D'Art

On són els reporters gràfics?

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Encara som lluny d'una aproximació global al fenomen de la fotografia a casa nostra


Apunts

Sisme!

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

A Girona s'hi va instal·lar, a més del sismògraf, un sismoscopi.


Apunts

De Societat

Mimosa

Text: Toni Vilà / Dibuix: Marc Vicens

Una iniciativa d'Oncolliga Girona té com a finalitat posar en marxa un projecte cooperatiu que afavoreixi la inclusió laboral de les dones que han tingut càncer


Apunts

De l'Audiovisual

Estiu 1993

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Carla Simón és una altra de les nostres franctiradores que ha convençut propis i estranys


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari