Portada

Portada

Número 301

2017

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Prudenci i Aurora Bertrana, amb ulls d'avui

Text: Josep Pujol, Josep Maria Fonalleras, Toni Sala, Xavier Cortadellas, Xavier Pla, Jordi Dorca, Glòria Granell, Judit Pujadó, Oriol Ponsatí-Murlà, Rosa Font, Adrià Pujol, Sebastià Roig, Cristina Masanés, Eva Vàzquez, Neus Real, Sílvia Roig

El 2017 celebrem el cent cinquantè aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el cent vint-i-cinquè del de la seva filla Aurora. Amb aquest dossier volem acostar-nos-hi amb una mirada fresca i amb la perspectiva que ens dóna el present, revisant la vida i l'obra de cada un amb ulls actuals. L'objectiu és oferir una visió polièdrica i viva de l'obra i de la representació que tenen actualment Prudenci i Aurora Bertrana a casa nostra


Entrevista

"El suquet va ser molt popular perquè anava molt amb la idea que els polítics ens havíem d'entendre"

Pere Portabella, productor, cineasta i polític

Text: Jordi Dorca / Foto: Pau Savall

Pere Portabella ha estat sempre un home compromès. Pocs dubten que aquest figuerenc de naixement és un dels nostres cineastes més importants i singulars. Portabella és un cineasta d'una gran trajectòria, les seves pel·lícules es projecten constantment arreu del món, i institucions artístiques com el MOMA, el Pompidou, la Documenta de Kassel i revistes de prestigi com Art Forum reconeixen la importància de la seva obra, compromesa i radical. De formes i gesticulacions suaus però de conviccions fortes, Portabella ens rep per repassar la seva trajectòria vital. Una trobada amable i profitosa de la mà d'un gran conversador.


Reportatge

Castellroig, un destí inesperat

Text i fotos: Joan Barbarà

L'illa de Castellroig va ser port segur entre Rodes i Xipre, l'avançada cristiana contra els enemics de l'Església. Conquerida en temps d'Alfons el Magnànim per Bernat I de Vilamarí, fou el bastió més oriental de la Mediterrània on va onejar la senyera fins al 1522.


Reportatge fotogràfic

Hadja entre dues aigües

Text i fotos: Maria Abras

El viatge que Hadja va fer a Gàmbia li ha fet canviar bastant la perspectiva de les coses. La seva estada a Kundum, el poble on va néixer, la va fer reflexionar sobre la seva pròpia identitat. "Realment qui sóc? Sóc gambiana o catalana?", es pregunta.


Llengua

Salvador Sunyer, mestre de català

Text: Joan Domènech / Fotos: Joan Castro

Va fer classes de la nostra llengua entre 1957 i 1977. Abans es va fer aquesta reflexió: "De poetes, ja n'hi ha molts. De gent que ensenyi el català, no gaires. Has de treballar, doncs, per la teva llengua".


Lletres

Gràcia Bassa, escriptora expatriada

Text: Montserrat Bacardí

El fet de viure lluny de la pàtria va marcar, sens dubte, la trajectòria vital i literària de la poeta, periodista i traductora Maria Gràcia Bassa i Rocas (Llofriu, 1883 - Buenos Aires, 1961), sovint coneguda amb el nom de Gràcia B. de Llorenç. Amb tot, com si no se n'hagués mogut, va escriure sempre per al país, per als països de llengua catalana.


Perfil

Bosch Capdeferro, arquitectes

Text: Rosa M. Gil / Fotos: Josep M. Oliveras

Ramon Bosch i Bet Capdeferro són parella en la vida i en l'arquitectura. Amb despatx obert des del 2003, signen una trajectòria de projectes, classes i conferències, amb vocació de dissenyar llocs on passen coses. Tan senzill i tan complicat alhora. Vam quedar una tarda de finals de maig, al cor del Barri Vell de Girona, trepitjant pedres molt antigues, per parlar de l'arquitectura d'avui, bastida sobre la d'ahir, per guanyar-nos la de demà.


Esports

Velers ceretans

Text i fotos: David G. Algilaga

Si es vol parlar del món aeronàutic gironí no pot faltar el vol sense motor, un esport aeri que ens transporta als inicis de l'aviació, que té un arrelament gironí de més de 80 anys -potser oblidat amb el pas del temps-, i que avui dia es manifesta sigil·losament amb tota la seva elegància des d'una plana enmig dels Pirineus.


Apunts

De l'Audiovisual

Teatre filmat i cinema a escena

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Montse Mayol

Beneïda raresa, beneïts aquells que trenquen esquemes i murs per posar a l'abast de tothom propostes culturals en majúscules.


Apunts

De Llibres

La vida dels llibres

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Montse Mayol

Quants llibres d'escriptors, de debò, d'escriptors, per entendre'ns, arriben realment a les llibreries?


Apunts

De Ciència

Per què sóc químic?

Text: Joan Miró / Dibuix: Montse Mayol

El pas del temps ens retorna als orígens, amb més experiència i coneixements. I confirma la importància de les primeres lectures.


Apunts

D'Art

L'empremta de Fidel Aguilar

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Montse Mayol

El dia que vaig tenir a les mans les seves estatuetes de fang sense coure, tan fràgils, assedegades, em va venir una esgarrifança en descobrir-hi, ben marcades, les empremtes dels seus dits.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari