Portada

Portada

Número 302

2017

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Els museus avui

Els museus han patit més canvis en els últims vint anys que possiblement en els cent anteriors, i si això no fos prou, avui han de seguir canviant i adaptant-se a una societat que varia cada vegada més ràpidament

Text: Jordi Dorca, Carme Baqué, Josep Pastells, Mercè Sibina, David Martí, Cristina Jutge, Jordi Camps

En aquest dossier oferim un recorregut pel dia a dia dels nostres museus. L'objectiu és donar-los a conèixer d'una manera més aprofundida, assenyalar quins són els reptes que han d'assumir en un futur proper, descobrir la tasca del Servei d'Atenció als Museus i de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona, endinsar-nos en les seves col·leccions ocultes, presentar els seus treballadors, i realçar i valorar la seva tasca educativa, la de conservació, catalogació i difusió i el seu treball a la xarxa.


Entrevista

"Europa no acull prou, falta voluntat política"

Montserrat Feixas, del Cor de Maria al cor d'Europa

Text: Dolors Reig / Fotos: Claudi Valentí

Montserrat Feixas Vihé és la representant regional de l'ACNUR a l'Europa central des del juliol de 2013. Parla català, castellà, anglès, francès i italià i ha estudiat les llengües locals d'on ha treballat per tal de poderse comunicar amb la gent del país.


Reportatge

El mas Deulofeu

Amb els anys, Alexandre Deulofeu es va anar construint un espai al seu gust, una combinació harmoniosa de natura i de cultura

Text: Vicenç Pagès / Fotos: Jordi Puig

Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1903 - Figueres, 1978) va estudiar les carreres de química i farmàcia. La música i la història, en canvi, tan sols van ser aficions, si bé els va dedicar força més energia. Aquest savi empordanès és conegut sobretot per haver descobert que les civilitzacions es regeixen per cicles, el que ell anomenava la matemàtica de la història, a la qual va dedicar nou volums, l'últim centrat en les cultures iranosumerocaldea, hittita i egípcia. Gran part d'aquestes investigacions van tenir lloc al seu mas d'Ordis, a pocs quilòmetres de Figueres.


Reportatge fotogràfic

La màgia de l'Albera

Fotos: Lluís Serrat / Text: Dani Vivern

L'Albera, esbocinada entre dos estats i estesa a banda i banda de la ratlla entre 13 municipis, és aspra, cantelluda, amb cims desgastats per la tramuntana -també pels incendis-, però encara amb forces per fer-se un racó des d'on veure el mar i les planes de l'Empordà i del Rosselló.


Biografia

Ricard Masó, un fidel i honest servidor

Text: Joan Domènech

Amb les paraules que llegim al títol, l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, definia el nostre personatge el 8 de juliol de 2015, quan va ser pòstumament homenatjat en el Parlament de Catalunya, institució de la qual havia format part durant les tres primeres legislatures (de 1980 a 1992).


Lletres

Quatre personatges reals, mites literaris

A la recerca del sabater d'Ordis, del mariner Luard, del Clavell Morenet i de l'Hermós de Josep Pla

Text: Xavier Febrés

D'alguns mites literaris, personatges de carn i ossos, relacionats amb les nostres comarques no en sabem pràcticament ni el nom ni la història.


Patrimoni

Una troballa singular

Inventari dels fragments de vitralls de la catedral de Girona

Text: Sílvia Cañellas, Anna Santolaria, Joan Piña / Fotos: Gustavo Torres

Una pedrada malintencionada, l'esclat d'una bomba pròxima, una perdigonada per agafar un colom, un dia de forta tramuntana... són mals sovint irremeiables per a un patrimoni tan fràgil com són els nostres vitralls. Les finestres de la catedral de Girona n'han conegut molts, d'aquests sorolls i batzegades. Per sort, alguns d'aquests accidents ens han deixat petits obsequis que són avui records i evidències del passat d'unes peces perdudes i de les quals fins i tot ignoràvem l'existència.


Perfil

Evgeny Kleyner, de Moscou a Girona

Text i fotos: Jordi Dalmau

Lart de la música ens transporta a un món de bellesa i harmonia que semblen creades a la nostra mesura. Però aquest univers algú lha de treballar amb alta estimació. Evgeny Kleyner nés un exemple; millor dir-ne vocació. Contrabaixista i director dorquestra, dirigeix la coral de Sant Gregori.


Exteriors

El volcà del Camp dels Ninots

Text i foto: Marta Puiguriguer

Una de les curiositats associada a lextinta activitat volcànica a Caldes de Malavella és la presència de menilites dòpal, un mineral que es presenta en forma de nòduls arronyonats, coneguts popularment com a ninots.


Apunts

D'Arquitectura

And the winner is... Aranda, Pigem i Vilalta

Text: Rosa Maria Gil / Dibuix: Pep Duixans

La seva arquitectura comparteix uns codis de simbiosi amb l'entorn que, en molts casos, no sols no afecten l'espai sinó que aconsegueixen millorar-lo en les seves perspectives i visuals


Apunts

De la Girosfera

Males notícies

Text: Blai Gasull / Dibuix: Pep Duixans

És una evidència que més informació no suposa pas millor informació


Apunts

De Música

Càntut, la tradició encara vibra

Text: Josep Pujol / Foto: Pep Duixans

S'hi resumeix en un sol mot tota una filosofia d'un projecte que és alhora un cançoner i un festival


Apunts

D'Economia

No podem perdre els oficis

Text: Teia Bastons / Dibuix: Pep Duixans

Encara ara, l'FP es veu com la ventafocs dels estudis, quan la realitat i les dades que l'acompanyen no justifiquen aquesta percepció


Apunts

De Llibres

L'anglès de Ripoll

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Pep Duixans

John Langdon-Davies va arribar a Ripoll l'any 1921, fugint del que ell en deia la civilització de les màquines


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari