Portada

Portada

Número 309

2018

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Les sales de cinema a les comarques gironines

Text: Josep Mir, Manel Mir, Cristina Cantal, Judit Navarro, Josep Pastells

El propòsit d'aquest dossier és oferir una panoràmica sobre l'estat actual de l'exhibició de cinema a les comarques gironines. Ningú no posa en dubte que les sales de projecció encara són un sector fonamental de la indústria cinematogràfica, tot i que els canvis en la tecnologia i en els costums dels espectadors com a consumidors han estat vistos sovint com una amenaça per a la seva supervivència.


Entrevista

"Per fi s'ha entès que l'arxivística és una qüestió d'ordre i mètode"

Ramon Alberch, historiador i expert internacional en arxius

Text: Josep Pastells / Foto: Pere Duran

Ramon Alberch Fugueras (Girona, 1951) està jubilat des de fa un any i mig, però treballa més que mai. Com a president d'Arxivers sense Fronteres Internacional i col·laborador del Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia, viatja sovint per oferir conferències i classes magistrals relacionades amb la gestió de la documentació i amb la difusió de la cultura de la pau. Loquaç i vehement, dedica bona part del dia a llegir i escriure. Ha publicat quaranta llibres i ara en prepara dos més: un sobre la destrucció d'arxius al llarg de la història i l'altre sobre la consideració de la figura dels arxivers a la literatura i al cinema.


Reportatge

Lluís Benejam i la memòria

Text: Jordi Arbonès / Fotos: Claudi Valentí

En una casa antiga situada als afores de Campmany, l'impressor Lluís Benejam (Figueres, 1954) hi guarda una excel·lent col·lecció de cartells de cinema. També hi serva estris i un munt de figuracions fotogràfiques, amb les quals es pot recórrer, paper a paper, la història del cinema. És una d'aquestes persones que paga la pena conèixer, perquè, quan contemples el seu fons, retrobes la petjada de la infantesa.


Reportatge fotogràfic

La cacera de la becada: la Dama del Bosc

Fotos i text: Svetlin Vlasakiev

La becada és una au migratòria que arriba dels països nòrdics i de Sibèria durant els mesos d'octubre i novembre, a la recerca de més calor. Migra a la nit, aprofitant la tramuntana, i torna al seu lloc d'origen entre els mesos de març i abril.


Perfil

Rosa Regàs, l'esperit de rebel·lia

Text: Miquel Martín / Fotos: Paco Dalmau

Envoltada d'arbres i camps, i acompanyada dels seus gossos, Rosa Regàs viu a Llofriu, en un mas arrecerat i acollidor. "Abans portava una vida trepidant, però ara cada vegada faig menys vida social", diu, mentre passeja per un jardí que treu els primers brots. S'hi va instal·lar definitivament el 2007, després de dimitir com a directora de la Biblioteca Nacional, decebuda i dolguda pel tracte que havia rebut: "Si no hagués sigut dona i catalana, les coses haurien anat d'una altra manera", afirma.


Medi Ambient

Combatre el foc des de l'aire

Text David García Algilaga

Escoltar les paraules d'un pilot d'extinció d'incendis, la seva feina, els seus vols, els seus destins... evoca, sense cap mena de dubte, els temps de la Latécoère i les gestes dels pioners de l'aviació. Un pilotatge molt manual, la importància de les sensacions, la llibertat, una vida laboral espartana, la passió pel vol, un canvi d'hemisferi anual, una travessia oceànica i un salt sobre els Andes no poden fer altra cosa que fer volar la imaginació i fer pensar en aventurers com Didier Daurat, Antoine de Saint-Exupéry o Jean Merdoz.


Art

Apologies de l'instant

Text: Josep Pujol

En el puja-i-baixa del món de les xarxes socials, avui Instagram sembla dalt de la muntanya russa. Fa vuit anys que es va crear, i en aquests anys aquesta plataforma que permet compartir fotografies i vídeos ha anat sumant usuaris arreu del món fins als 800 milions d'usuaris actius i s'ha convertit en una de les deu aplicacions més populars. És l'apologia de l'instant, l'instant captat, l'instant editat, l'instant publicat i consumit.


Música

Els obradors de Juli Garreta

Text: Laia de Quintana, Joaquim Rabaseda

A la rebotiga de Juli Garreta, els espais semiprivats de la rellotgeria, el músic hi componia i hi donava classes de música. El lloc també era un punt de trobada i de tertúlia musical i artística, en un eix urbà principal de Sant Feliu de Guíxols, la rambla Vidal. Però la rellotgeria Garreta no va estar ubicada sempre al mateix solar. La història dels edificis on va estar situada permet revisar els ambients del compositor, el context físic en què va imaginar i escriure un dels corpus musicals més importants del primer quart del segle xx.


Apunts

D'Art

Jaume Xifra dins l'imaginari saltenc

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Iván García

La sintonia amb la realitat, entesa no pas com un mer decorat o com un xivarri ambiental, era indispensable perquè l'obra completés el seu sentit.


Apunts

De la Girosfera

Pancartes al Barri Vell

Text: Blai Gasull / Dibuix: Iván García

Són un símptoma del problema però també, a la vegada, un signe que el barri no està tocat de mort.


Apunts

De Ciència

La termodinàmica

Text: Joan Miró / Dibuix: Iván García

És un conjunt de coneixements molt coherents, amb una organització interna brillant.


Apunts

De l'Audiovisual

Vint anys del Museu del Cinema

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Iván García

L'equipament pretén ser un espai obert de diàleg, amb múltiples serveis que s'adaptin als diferents públics.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari