Portada

Portada

Número 319

2020

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La lluita per la igualtat de gènere

Coordinadores: Marina Puig, Carme Vinyoles

Amb aquest dossier ens sumem a la revisió dels avenços i dels reptes per arribar a la igualtat de gènere, un camí que no té marxa enrere per més que s’intenti posar pals a les rodes. I ho fa a través de la veu plural i qualificada de dinou dones i un home que des de la seva experiència personal, trajectòria professional i compromís amb el bé comú aporten els seus coneixements i propostes per empènyer aquesta revolució, que a hores d’ara ja és molt més visible que silenciada.


Entrevista

"Soc mestra i em sento mestra, la política em va complicar la vida"

Irene Rigau, mestra per damunt de tot

Text: Jordi Grau / Fotos: Pere Duran

Irene Rigau (Banyoles, 1951) és mestra, professora de secundària, inspectora d’Ensenyament i psicòloga, i ha impartit classes a la universitat, però se sent mestra, ofici al qual va decidir dedicar la seva vida, tot i que els anys la van portar a ser mestra de mestres i una de les persones que més han influït en el món de l’educació al país. Va ser la primera dona que va exercir de cap d’uns serveis territorials, els d’Ensenyament a Girona, el 1982; ha estat diputada al Parlament de Catalunya del 2003 al 2017; consellera de Benestar i Família amb Jordi Pujol, i d’Ensenyament amb Artur Mas. El desembre va acabar la seva inhabilitació per haver posat les urnes a la consulta del 9-N, a la qual va ser condemnada juntament amb el president Artur Mas i la vicepresidenta Joana Ortega.


Reportatge

L’OJE, joventut i doctrina

Text: Jordi Arbonès

Acabada la Guerra Civil, l’Estat espanyol s’interessa per la joventut. Es tracta de crear una infraestructura potent a l’hora d’alliçonar les noves generacions perquè facin perdurar la dictadura franquista i el nacionalcatolicisme. El poder que s’imposa després de la guerra anul·la drets civils, culturals i humans. L’exercici d’aquest poder comporta repressió, venjança i submissió. Enmig de tot hi ha la mainada i la joventut. Uns nens als quals s’ha d’instruir a partir de les "virtuts" dels guanyadors.


Reportatge fotogràfic

Ballar per ballar

Text: Jordi Dausà / Fotos: Maria Àngels Dalmau

Un peu massa cap a la dreta, un angle poc obert, una flexió de genolls descurada. L’espectador desentrenat no aprecia aquests detalls, però al final marquen la diferència. En la dansa, la subtilesa ho és tot. La professora parla contínuament, una mica per a les seves alumnes i una mica per a ella mateixa, com si tot formés part d’un ritual, i de fet és així.


Biografia

Rèquiem per Josep Maria Uyà

Text: Edu Sívori

"La nostra amistat al llarg de gairebé dues dècades no va perdre mai aquell context poètic que la va concebre, i amb els anys es va condimentar amb un perillós coqueteig cada vegada més intens amb la filosofia, la patafísica i la metafísica", diu l'autor de l'article sobre Josep Maria Uyà, mort a l'octubre.


Medi Ambient

La recuperació de les dunes litorals mitjançant una gestió sostenible

Text: Francesc Xavier Roig-Munar, Carla García Lozano

La recuperació d’aquests sistemes en millora la qualitat i el paisatge, i no es genera conflicte entre la gestió, la planificació i la recuperació del recurs i els seus usos.


Un entre 750.000

"Podem mesurar la temperatura, però no podem mesurar el dolor"

Carme Busquets Julià, metgessa

Text i foto: Judit Pujadó

"La salut és el més important. Si no en tens, ja et poden cobrir d’or... Necessites estar sa; si no, la resta no té cap valor", afirma Busquets.


Apunts

De ciència

El cel de nit

Text: Joan Miró / Dibuix: Xavier Roqueta

És una llàstima que un espectacle com és el del cel nocturn, un espectacle de franc i variat, amb sorpreses permanents, no sigui més assequible.


Apunts

De la Girosfera

El meu apocalíptic preferit

Text: Blai Gasull / Dibuix: Xavier Roqueta

Si els recursos són finits, fonamentarl'economia en un creixement il·limitat és una insensatesa.


Apunts

D'Art

Falsedat i ficció

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Xavier Roqueta

Una bomba del temps podria considerar-se una pífia si no fos sobretot un forat negre, un abisme al fons del qual treu el cap l'impostor.


Apunts

De l'Audiovisual

Educar la mirada dels alumnes

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Xavier Roqueta

Les iniciatives interessants en l'àmbit educatiu audiovisual sovintegen però són insuficients.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari