Portada

Portada

Número 322

2020

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Vinyerons: menar vinyes i fer vi

Text: J.M. Dacosta, L. Roldan, A. Roig, N. García, J. Francés, C. Fenoll, L. Masramon, J.M. Soldevilla, L. Tolosa, J. Benejam, X.Febrés, C. Xuriguera, S. Garcia-Arbós

Entorn de l’any 2000, una nova generació de vinicultors es va posar al capdavant dels cellers per renovar l’elaboració de vi i el relat, implantar el que havien après a les escoles d’enologia i les estades a l’estranger i, en molts casos, complementar la tradició vinícola de la família. El vi té un gran futur i és un ingredient de la joia de viure. En l’imaginari col·lectiu s’ha creat un triangle que té com a vèrtexs el territori, aquesta mateixa joia de viure i vins que agraden. Una trilogia potent, una tríada de prestigi i plaer. Irresistible. El dossier explica històries de quaranta vinyerons —aquells que menen vinyes i fan vi. Podrien haver estat més, però la crisi del coronavirus ha aturat el món.


Reportatge

Temps de pandèmia

Text: Mar Camps / Fotos: Pere Duran

Diverses veus expliquen com han viscut de prop la COVID-19, que s’ha endut la vida de gairebé vuit-centes persones a les comarques gironines des del primer cas que s’hi va detectar, a finals de febrer. La crisi ha posat el sistema sanitari al límit, ha provocat que les famílies no hagin pogut acomiadar els seus parents morts, ha posat en evidència la mala gestió als geriàtrics (on han perdut la vida prop de dues-centes quaranta persones residents) i ha agreujat les desigualtats socials.


Reportatge fotogràfic

Imatges buides

Fotos: Carles Palacio / Text: Josep Campmajó

Cap director de cinema hauria pogut tenir mai a les mans un escenari tan proper al de la desolació absoluta. Com si un guionista pervers i demoníac hagués imaginat un malson universal, les voreres, les avingudes i les places es van buidar, amb només un esclafit dels dits. Un esclafit víric. Mortífer i confús.


Educació

Els grups de renovació pedagògica, avui

Text: David Pujol i Fabrelles

En els darrers anys s’ha covat, des dels centres d’ensenyament, des de diversos col·lectius i també en alguns casos amb l’ajut i l’estímul de l’administració educativa, un impuls nou a la innovació. El Grup de Mestres del Ripollès, el Col·lectiu d’Ensenyants de la Garrotxa, el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona, el Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà, així com la Fundació Josep Pallach i la Càtedra de Renovació Pedagògica impulsada per la Universitat de Girona i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas (Can Trona), amb tota la seva història —més curta o més llarga— al darrere, representen bé aquesta efervescència.


Història

Dotze dones i 185 anys

Reflexions sobre la invisibilitat de la dona a partir del llibre 'Elles també hi eren', de Rosa Maria Gil Tort

Text: Joaquim Nadal i Farreras

La visibilitat i la invisibilitat en la història és un tema de gran importància, si bé no sempre ha estat considerat pels historiadors mateixos. És evident que el paper que hi ha tingut la dona ha estat fins a dates molt recents un punt cec de la perspectiva històrica. Les dones recloses en un paper subsidiari i subordinat. Passa, també (naturalment, tot i que l’esmena és anterior), amb les classes subalternes relegades a un paper secundari per una història que ha primat les estructures de poder, les classes dominants i els grans personatges.


Artistes

Manel Bayo, la loteria de ser artista sense ficció

Text: Sebastià Goday

Les sonores riallades de Manel Bayo Rigau (Salt, 1966) indiquen, per descomptat, la seva presència i també els estats d’ànim que l’embolcallen i el puntuen. En l’inici acrobàtic de la fase 1 del desconfinament o de la desescalada del confinament, Salt tenia l’aparença d’un matí de diumenge, sense soroll de cotxes, sense l’anar i venir de persones, amb botigues tancades; feia l’efecte que tanta pau i tranquil·litat presagiaven, com en una pel·lícula de terror, l’esperat esglai, el moment que ens farà tancar els ulls.


Un entre 750.000

"Qui diu que no li agrada llegir és perquè no ha trobat el seu llibre"

Text i foto: Judit Pujadó

Maria Teresa Calabús Casas, directora de la llibreria El Cucut de Torroella de Montgrí, recorda els seus inicis trenta-tres anys després.


Apunts

D'Economia

Reinventar-se, en positiu

Text: Teia Bastons / Dibuix: Xavier Roqueta

La transformació de sectors molt tradicionals s’ha hagut de fer d’un dia per l’altre, i dels canvis obligats per la crisi n’han sortit oportunitats.


Apunts

De Societat

De la pandèmia sanitària a l’emergència social

Text: Toni Vilà / Dibuix: Xavier Roqueta

Encara avui ens trobem davant la incertesa de com evolucionarà la situació i de com ens en sortirem.


Apunts

De Lletres

El marc

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Xavier Roqueta

Una de les raons que explica l’èxit literari de Javier Cercas és que la Girona que novel·la coincideix més amb l’imaginari espanyol que no amb el gironí o el català.


Apunts

De Música

Els sons del confinament

Text: Josep Pujol / Dibuix: Xavier Roqueta

Malgrat aquesta devastació que arrana el futur professional de tants músics, han estat uns dies amb música, molta música.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari