Portada

Portada

Número 337

2023

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Refugis d'animals

Text: Bàrbara Julbe, Magda Pujol, Lluïsa Fuentes, Lluís Poch, Mònica Cabruja, Sònia Tubert

En aquest dossier, ens endinsarem en la tasca que porten a terme entitats i organismes amb l’objectiu de donar refugi tant físic com emocional als animals. Una nova mirada de persones vitals, agosarades i coratjoses que tenen clar que els animals no només es mereixen aixopluc, sinó també afecte i estima.


Entrevista

"Les dones patim les conseqüències d’un problema d’homes"

Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en victimologia i violència sexual

Text i fotos: Bàrbara Julbe

Alba Alfegeme Casanova (Girona, 1979) compagina una vida intensa entre Banyoles i Barcelona. Des de fa més de vint anys, acompanya dones que han patit violències, lluitant i defensant els seus drets. A la ciutat de l’estany, Alfageme viu embolcallada per una natura que tant admira com necessita i el caliu que li aporten els fills i la parella. En el llibre 'Quan cridem els nostres noms' dona eines que trenquen esquemes: «Les violències, comptant-hi les sexuals, es poden superar a partir de la resiliència feminista». Als homes, els proposa un procés imprescindible de revisió i presa de consciència.


Reportatge

Les illes Medes, paradís del submarinisme

Text: Ramon Moreno i López

L’Estartit és una de les destinacions principals per fer submarinisme. L’augment de les immersions a les illes Medes, un ecosistema considerat la millor reserva natural de la Mediterrània, ha contribuït a desplegar el model turístic i a allargar la temporada més enllà de la de sol i platja.


Reportatge fotogràfic

Girona pedala

Text: Mar Bosch / Fotos: Toni Vilches

Moure’s en bici és una manera de viure, una vindicació social que entronca amb els valors del civisme actiu. Al gironí d’avui l’enalteix pedalar entre la boira i el fred o en plena canícula. Heroïcitzar-se entre els cotxes. Pedalar en qualsevol condició.


Història

La darrera visita del dictador

Text: Pere Bosch i Cuenca

Entre el 19 i el 26 de juny de 1970, fa cinquanta-dos anys, el dictador Francisco Franco va trepitjar per darrera vegada les comarques gironines, una visita en què va aprofitar per recórrer en iot la Costa Brava, passejar amb el seu Cadillac per l’Empordà i el Gironès i inaugurar el tram de l’autopista entre Granollers i Maçanet de la Selva.


Genealogia

Els Rahola, una saga infinita

Text: Xavier Febrés

Les frondoses branques del cognom Rahola remeten, en primer lloc, a Cadaqués, on avui en queden ben pocs.


Artistes

Fina Miralles: "Jo he fet la feina d’anar cap endins de mi mateixa"

Text: Cristina Masanés

Des de l’any 1999, Fina Miralles viu a Cadaqués. Va entendre molt bé que el que era més a prop del seu eix interior, del seu esperit i desig, era un poble vora mar. "Jo entenc que la pràctica de l’art, la fas i et fa. A mesura que la fas, et va fent", afirma.


Apunts

De Ciència

La vida, ara i abans

Text: Joan Miró / Dibuix: Xavier Roqueta

Un estudi sobre l’ADN mitocondrial humà de la població d’Islàndia hi ha detectat gens procedents de la població nadiua americana, abans que l’expedició de Colom establís el contacte entre els dos continents.


Apunts

De la Girosfera

Qui ha escrit aquest article?

Text: Blai Gasull / Dibuix: Dall-E

Per il·lustrar aquest article mateix, li he demanat a Dall-E un dibuix en l’estil de l’artista empordanès que inspira el seu nom.


Apunts

De l'Audiovisual

Cinema imprès

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Xavier Roqueta

Aquest material imprès té un enorme valor, perquè ens ajuda a explicar com es va configurar un imaginari fílmic i sentimental que va acabar convertint el cinema en la manifestació cultural més popular del món.


Apunts

D'Art

Josep Ramis, la pedra que rodola

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Xavier Roqueta

El que pugui tenir d’original l’art de Ramis prové de la seva peripècia vital com a emigrant, com a aventurer, com a vagabund, com a "pedra que rodola", com es va definir ell mateix.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari