Portada

Portada

Número 300

2016

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Els 300 primers números

Per commemorar la fita dels nostres primers 300 números, en comptes de les seccions habituals, hi trobaran tot d'articles que tracten de casos singulars i curiosos, sovint poc coneguts, que expliquen, també, com som i com hem anat construint les nostres comarques i pobles. Fets curiosos que parlen del patrimoni cultural i natural, de l'activitat econòmica i social, de la música, de l'art i de la literatura que anem fent.


Societat

Gastronomia per a titans

Text: Sebastià Roig

Davant la disjuntiva entre la cuina de mercat o la desconstruïda, a l'Alt Empordà es van plantejar una tercera via bastant marciana: preparar tiberis i begudes de proporcions desmesurades, dignes del Llibre Guinness.


Història

El militar més covard o més lúcid

Text: Josep Clara

Gironí accidental i germà del general de Pamplona Ramon Mola Vidal, va ser un militar que conspirà l'any 1936 per carregar-se la II República. La derrota de l'aixecament a Barcelona, produïda gràcies a la intervenció de molts actors, el dugué al suïcidi la mateixa nit de la desfeta. Fou un mort més d'aquelles jornades convulses.


Tecnologia

Primera ciutat de l'Estat amb enllumenat públic

Text: Dani Vivern

El 1886, Girona ja s'havia convertit en la primera ciutat de l'Estat dotada d'una infraestructura completa d'enllumenat públic amb corrent altern.


Cultura

El primer museu per als gironins

Text: Gemma Domènech

La seu gironina del Museu d'Arqueologia de Catalunya té l'origen en el Museo Provincial (1845) i durant dècades fou l'únic de la ciutat. Després van venir el Museu Diocesà (1942), embrió del futur Museu d'Art de Girona (1979), el del Tresor de la Catedral (1952), el d'Història (1960), el del Cinema (1998) i el dels Jueus (2000)


Lletres

El fantasma de les lletres catalanes

Text: Joan Daniel Bezsonoff

Si bé la història de la literatura és un cementiri d'autors, Enric Danoy i Bru (àlies Henry Danoy) es mereix sens dubte el títol de "fantasma de les lletres catalanes".


Art

L'escultura més amagada

Text: Glòria Granell

El drac és una obra camuflada en el paisatge que sorprèn l'excursionista entre Oix i Beget. És la màxima expressió de la visió artística de Piculives, sempre més a prop de la natura que dels cercles artístics convencionals.


Música

Les primeres partitures gironines

Text: Josep Pujol

L'escriptori del monestir de Ripoll va produir també documentació musical.


Patrimoni

El far més aïllat

Text: David Moré

L'avenç tecnològic que buida d'ànima els fars no és un fet tan recent com es pot pensar. A Espanya, la implementació del gas acetilè suposà la primera gran automatització de fars aïllats fa gairebé un segle. El 1924 marxaven els darrers habitants de les Medes, i el seu servei quedà adscrit al de Roses durant 75 anys.


Esports

Brad Kanis, el més alt de Girona

Text: Josep Pastells

Amb els seus 218 centímetres, el nord-americà Brad Kanis és la persona més alta que viu actualment a les comarques gironines. Té 33 anys i ha voltat per mig món jugant a bàsquet, però sembla decidit a fer arrels a Girona, on des de fa dos anys dirigeix l'Europrobasket International Academy. També juga de pivot al CB Quart.


Ciència

Sèseli de Farreny, la planta més amenaçada

Text: Xevi Pujol i Ester Sala

Endemisme exclusiu de Cap de Creus en greu de perill d'extinció.


Religió

La parròquia amb menys feligresos

Text: Àngel Rodríguez

Una no, tres: Finestres, Sous i Rocacorba.


Territori

L'aiguamoll més petit

Text: Narcís Genís

Sant Joan Sescloses recupera de tant en tant la seva ànima.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari