Portada

Portada

Número 303

2017

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Les escoles de belles arts i oficis de les comarques gironines

Text: Roser Juanola, Josep González-Agàpito, Joan Sala, Mariona Seguranyes, Jordi Serra, Salomó Marquès, Joan Anton Abellan

Aquest monogràfic vol reunir els diferents estudis publicats sobre les escoles d'art a les comarques gironines. La intenció és, en primer lloc, divulgar-los, però també esperonar que es continuï fent recerca sobre aquest tema, ja que encara queden molts aspectes per completar. A més de donar veu a cadascun dels estudiosos per crear més cohesió entre ells, es tracta de recuperar la memòria i explicar aquests centres tant als lectors de generacions que els poden recordar com als de generacions més joves.


Entrevista

"Els poetes som bitxos molt estranys i només ens agrada el que fem nosaltres"

Narcís Comadira, pintor, poeta, assagista i dramaturg

Text: Lluís Freixas / Fotos: Claudi Valentí

A Narcís Comadira (Girona, 1942) s'acostuma a presentar-lo com a poeta i pintor. Una simplificació com una altra. Comadira és un dels poetes vius de més projecció i qualitat (atributs que no sempre es donen la mà) de la literatura catalana dels darrers cinquanta anys. I també és un pintor reconegut, certament, però això no anul·la les altres facetes que completen el poliedre: assagista, dramaturg, articulista de viatges i gastronomia i, quan ha calgut, polemista, probablement sense gaire desig de protagonisme. Als 75 anys diu que no té temps: fa els últims retocs a un llibre de poemes de pròxima publicació, il·lustra una edició de bibliòfil dels Fruits saborosos de Josep Carner, i de vegades pensa en la possibilitat remota d'escriure un assaig sobre Piero della Francesca.


Reportatge

Manuel Cazurro i José María Faquineto, dos funcionaris de l'Estat que van deixar empremta

Text i fotos: Joan Barbarà

Girona ha estat, tradicionalment, una destinació poc desitjada per als funcionaris de l'Estat, ara i abans. Això que passa avui dia, es donava molt més en el segle XIX i a començaments del XX.


Reportatge fotogràfic

La fageda d'en Joan

Fotos: Pep Sau / Text: Albert Tarrés

Les imatges de La fageda d'en Joan configuren una recerca que ens situa a la intempèrie del món que haurem d'habitar i travessar en darrer terme sense guia.


Història

Entre el correccional i l'orfenat

Text: Céline Xicola

L'any 1769 es va obrir a Girona la primera Casa de Misericòrdia per a l'acolliment femení. En aquest establiment, fruit del testament del prohom gironí Ignasi de Colomer i de Cruïlles, hi entraven tant noies òrfenes, pobres o desemparades, com d'altres de moral considerada dubtosa. Era un lloc que cuidava alhora que castigava, i que mantenia les internes tancades i aïllades de la societat, per tal de corregir-les.


Lletres

Pere Verdaguer, l'escriptor militant

Text: Mònica Boixader

Pere Verdaguer (Banyoles, 1929 - Perpinyà, 2017) va ser durant mig segle un dels principals promotors de la llengua catalana al nord de les Alberes. Va teixir una obra molt extensa dedicada a la divulgació lingüística i a la literatura, sobretot de ciència-ficció, amb una fita fàcil de resumir a la manera d'Espriu: mantenir-se fidel al servei d'aquest poble.


Música

'Càntut', el passat projectat cap al futur

Text: Xavier Castillon

Reconegut com un dels millors discos de folk del 2016, Càntut, de Belda & Sanjosex, dona una nova vida a quinze de les moltes cançons populars que Albert Massip ha recuperat en el seu treball de camp arreu de les comarques gironines, indagant en la memòria musical i sentimental dels avis i àvies que fins ara eren els únics guardians d'aquest tresor volàtil.


Esports

Josep Plaja, un pioner de la natació gironina

Text: Santi Hernández Bagué

Josep Plaja (Salt, 1917 - Girona, 2004) formà part d'un grup de nedadors que van créixer esportivament a partir de la inauguració de la piscina de la Devesa: Pepe Vàsquez, Bruguera, Climent Porras, Regàs, Jordi Torroella, els Xiberta, Gildo Canals, Molins, més tard Pipe Sánchez i tants altres que van marcar una època a la natació gironina dels anys trenta i quaranta del segle passat.


Perfil

Edu Sívori, el poeta vingut de l'Argentina

Text i fotos: Josep Pastells

El poeta Edu Sívori Alt (Buenos Aires, 1962) se sent tan a gust a Girona, on viu des de fa setze anys, que ha regalat a la ciutat la llegenda de Lepret, un monjo geperut que aspira a la utopia i que, després de protagonitzar un llibre i una obra de teatre, s'amaga al Barri Vell mentre espera un motiu per despertar. Sívori, fervent defensor del pensament crític i de tot allò que permeti diferenciar-se de la massa i fomentar la singularitat, s'encamina cada cop més cap a la gestió cultural sense perdre de vista els tres grans eixos que guien totes les seves accions: memòria, veritat i justícia.


Apunts

De l'Audiovisual

'Sessions teta' o com anar al cinema amb nens i a pesar d'ells

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Quan hi haurà sessions destinades a nens i nenes vigilats per educadors, monitors, au pairs o cangurs?


Apunts

De Societat

Cercant refugi

Text: Toni Vilà / Dibuix: Marc Vicens

Es fa palès un greu conflicte entre les decisions de les institucions europees i estatals i el que reclama una part important de la societat.


Apunts

D'Art

Max, l'esquerdill

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Cada vegada els trobo més intrigants i temptadors, aquests esquerdills inadvertits que el pas del temps garbella sense compassió.


Apunts

De Ciència

En defensa de la ciència

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

No es tracta de creure, sinó de saber. Una afirmació requereix ser demostrada.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari