Portada

Portada

Número 310

2018

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La lluita dels remences

Text: Pere Bosch, Rosa Lluch, Xavier Marcó, Miquel Freixa, Joan Boadas, Anna Gironella, Gaspar FEliu, Pere Gifre / Fotos: Manel Lladó

Han passat més de cinc-cents anys, però el rastre del conflicte remença segueix ben viu en la memòria col·lectiva. A les comarques gironines hi ha un munt de propostes vinculades d'una manera o altra a aquell episodi de la nostra història, tant pel que fa al llegat material, de vestigis arqueològics, com a les tradicions i els actes. De fet, les nostres comarques es van convertir en l'escenari principal d'una problemàtica que va sacsejar de dalt a baix el camp català i que es va entrellaçar amb un conflicte polític fins a perfilar una guerra civil que va marcar bona part del segle xv. En aquest dossier, alguns dels millors especialistes en la matèria ens ajuden a entendre les causes que van desencadenar la revolta, la dinàmica dels enfrontaments, el perfil d'un dels principals líders, la radiografia d'un document excepcional sobre el Sindicat Remença i, finalment, la petjada que va deixar aquell enfrontament, des dels anys immediatament posteriors fins avui.


Entrevista

"La Devesa és un parc urbà únic al món que necessita més aigua"

Narcís Motjé Surroca, enginyer de forests i assessor tècnic de la Devesa

Text: Gerard Bagué / Fotos: Martí Artalejo

Narcís Motjé Surroca (Bonmatí, 1948) és net d'un negociant de llenyes i fustes. El seu pare, Joan Motjé, fill de Cartellà, es va dedicar al mateix a Bonmatí, on Narcís va néixer i va passar la infància. De petit anava a bosc amb el pare a cavall d'una Ossa 125 negra que encara conserva (matrícula GE 11912). D'aquí li va venir l'afició per estudiar enginyeria de forests. Ha dedicat gran part de la seva vida a l'estudi dels arbres de la Devesa i ha estat assessor del parc durant molts anys. Està casat amb la biòloga Montserrat Terris.


Reportatge

Urban Sketchers, dibuixar per veure-hi clar

Text: Mar Camps / Fotos: Miquel Millan

Equipats amb bolígrafs, pinzells i aquarel·les, estoigs i retoladors, recorren plegats les comarques gironines amb el seu bloc de notes i, sovint, amb una cadira plegable penjada a l'esquena. Volen esbossar tot allò que observen: des de les esglésies més solemnes, places, bars i mercats fins a racons inadvertits i fugissers de pobles i ciutats. Comparteixen els seus treballs a les xarxes socials i s'han conegut, la gran majoria, a través d'Internet. «Mostrar el món, dibuix a dibuix» és un dels seus lemes. Són els Urban Sketchers (USK) de Girona. En català es tradueix com a 'dibuixants urbans'.


Reportatge fotogràfic

Venim del foc

Fotos: Jordi S: Carrera / Text: Elvis Mallorquí

Si ens fixem en la mirada atenta de l'artista, veiem la seriositat amb què els ferrers de l'edat mitjana es prenien el seu ofici, sabedors de la necessitat de llossar (aplanar a cops de martell) i de perbocar (afegir ferro) les eines amb què els seus veïns pagesos treballaven els camps.


Perfils

Anna Roca i el teatre familiar

Text: Josep Campmajó

S'ha atrevit a fer el que ben poques actrius i ben pocs actors de casa nostra han gosat fer mai: la seva pròpia companyia de teatre.


Arquitectura

El garatge Forné, estètica i poesia

Text: Victor Almazán / Fotos: Narcís Sans

L'edifici del garatge Forné, obra de l'arquitecte Joan Maria de Ribot i de Balle, està situat al xamfrà de la carretera de Barcelona amb el carrer de Tomás de Lorenzana. Va ser inaugurat l'any 1961 i és conegut perquè va acollir el concessionari de la SEAT de Girona. Actualment es debat si s'ha de conservar o si se'n pot prescindir.


Història

Pere Farró i Llorella, el pintor

Text: Joan Barbarà

Pere Farró va ser un pintor que va morir prematurament als vint-i-cinc anys. Malgrat el poc temps que va viure, va desenvolupar una carrera artística prou sòlida, que, pel fet de ser necessàriament curta, no deixa de ser interessant. A pesar de la força de la seva proposta plàstica, ha passat a la història, més que com a artista, per una suposada relació sentimental que va mantenir pels carrers del Barri Vell de Girona, la primavera de 1914, amb la pintora jueva Maria-Mela Klingsland, més coneguda com a Mela Mutermilch.


Lletres

Dues obres i una sola mirada

Text: Glòria Granell

Prudenci Bertrana i Aurora Bertrana són dos grans noms de la literatura catalana contemporània. El 2017 va ser declarat Any Bertrana per la Generalitat de Catalunya (amb motiu del 150 aniversari del naixement del pare i del 125 del de la filla), la qual cosa va impulsar nombroses activitats per aprofundir en l'obra de tots dos escriptors. Amb aquest any tan fructífer a l'esquena, ens proposem explorar la vinculació intel·lectual que hi ha entre les respectives obres d'aquests autors.


Apunts

De Música

Tres músics d'avui, per a demà

Text: Josep Pujol / Dibuix: Montse Mayol

David Mauricio, els Howlin' Dogs i Biflats, nous talents emergents


Apunts

Crisi

De Lletres

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Montse Mayol

Sovint, els premis que es donen tenen més a veure amb les amistats i amb els interessos que amb la qualitat.


Apunts

D'Economia

Producció ecològica a l'alça

Text: Teia Bastons / Dibuix: Montse Mayol

Des de l'any 2000 fins al 2017, a la demarcació de Girona hem passat de 2.000 hectàrees de producció ecològica a ni més ni menys que 41.000.


Apunts

Parada i fonda

Text: Toni Vilà / Dibuix: Montse Mayol

Els Serveis Socials de la Garrotxa han dreat al barri de Sant Miquel d'Olot un espai tranquil i agradable per a persones amb dificultats.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari