Portada

Portada

Número 315

2019

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

L'exili republicà, 80 anys després

Text: Jordi Font, Joaquim Nadal, Enric Pujol, Jordi Gaitx, Salomó Marquès, Gemma Domènech, Carles Ribera, Narcís Selles, Cristina Masanés, Miquel Serrano

Vuitanta després, l’ensulsiada de febrer de 1939 continua tenint una forta empremta en la memòria col·lectiva. Oferim aquí una visió panoràmica i transversal a l’entorn de les repercussions de l’exili republicà en el teixit social i cultural de les comarques gironines. El desplaçament forçós de milers de persones comportarà una fractura profunda i tindrà uns efectes devastadors sobre els progressos democràtics i nacionals aconseguits durant el primer terç del segle XX.


Entrevista

"L’esperit de l’excursionisme va dur a Girona una voluntat de creativitat i progrés"

Josep Cristòfol, muntanyenc i activista

Text i fotos: Jordi Dalmau

Es valora la muntanya com a reserva d’alta estètica i emblema de fortalesa. També és una escola humanística, perquè treballa els signes de la personalitat. Josep Cristòfol des de molt jove va posar el cor a les muntanyes gironines, que no eren les seves, perquè ell és fill de Lleida (1933), però per la Guerra Civil espanyola, quan tenia cinc anys, un tren de refugiats que fugien dels bombardeigs va portar-lo a Girona, juntament amb la seva família. I s’hi varen quedar.


Reportatge

Nazis a les comarques gironines

Text: Jordi Arbonès

Durant la Segona Guerra Mundial, la presència de nazis a Catalunya i a les comarques gironines va ser habitual. La imatge dels seus uniformes es va barrejar amb la dels feixistes de l’exèrcit de Franco: camises blaves i jaquetes blanques


Perfils

Maria Ferriol de Ciurana, joventut i carrera

Text: Jordi Dalmau

La veu i la música són creacions d’alta sensibilitat que es poden admirar i aplaudir des d’una còmoda butaca. Però abans que s’alci el teló, molt abans, hi ha una carrera que s’ha hagut de fer amb convicció i fermesa, invertint-hi un temps llarg que abraça tota la joventut.És el cas de la gironina Maria Ferrol de Ciurana.


Tradicions

Gegants, capgrossos i altres bèsties

Text: Sònia Tubert

Les cercaviles de gegants, capgrossos i altre bestiari són una tradició centenària que ha perviscut a Catalunya i ha arribat fins avui amb molt bona salut. Identitat local, festa al carrer i associacionisme són les tres potes d’un element de la cultura popular que arriba a les famílies a través dels infants però que és molt més que una activitat per a ells.


Biografia

Maria Xirau Vayreda, una empordanesa amb Mèxic al cor

Text: Joan Vallès

Nascuda a Figueres el 1932, era filla de Maria dels Àngels Vayreda i va estudiar farmàcia a Barcelona.


Lletres

De llops i d’homes, licoliteratura gironina a muntanya

Text: Jose Luis Bartolomé

La licoliteratura oral i escrita ha estat present al llarg de la història de la humanitat en forma de faules (apòlegs), llegendes, contes i rondalles. Com a mostra, a Folklore de Catalunya, de Joan Amades, hi trobem quaranta rondalles de bèsties que tenen el llop com a protagonista. Les muntanyes gironines s’han convertit sovint en l’escenari d’aquestes històries.


Un entre 750.000

Joan Sitjes Muntada: "Els lampistes estem obligats a ser bona gent"

Text i fotos: Judit Pujadó

En un món completament industrialitzat com el que vivim, la feina que va començar fent en Joan Sitjes Muntada quan va entrar a treballar a l’empresa del seu pare sembla pròpia d’un altre món.


Apunts

De l'Audiovisual

Espigoladors d'imatges

Tex: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Antoni Martí i Quim Paredes han fet una gira per la demarcació de Girona amb projeccions comentades de la seva pròpia obra.


Apunts

D'Art

El surrealista retrobat

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Joan Batlle Planas és tota una troballa fins i tot per als experts com Pedro Azara, que des que en va veure l’obra no ha parat de buscar la complicitat d’alguna institució per donar-lo a conèixer al nostre país.


Apunts

De la Girosfera

Una història amb un final estrany

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

El cas del programa radiofònic 'La Sotana' és una prova que els nous temps ens ofereixen productes cada vegada més adaptats a les nostres dèries però sense referents comuns.


Apunts

De Ciència

La taula periòdica dels elements químics

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

Avui sabem que l’estructura de la taula respon a l’estructura electrònica i nuclear dels àtoms i que l’ordre dels elements no és estrictament el dels pesos atòmics, sinó el del nombre atòmic.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari