Portada

Portada

Número 308

2018

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Cinquanta anys de pantans

Text: Lluïsa Fuentes, Raül Muxach, M. Teresa Garcia, Àlex Hernàndez, Elisabet Don, Mònica Cabruja

Durant la dècada dels seixanta a les comarques gironines es va idear un modern sistema de pantans per solucionar el problema d'abastament d'aigua de la demarcació i de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Havia de servir també per posar fi a les dramàtiques riuades que històricament havien afectat principalment la ciutat de Girona, per produir part de l'electricitat de Girona i la Costa Brava i per assegurar els regadius de la plana empordanesa. La construcció d'un d'aquests pantans, el de Susqueda, el més gran de les comarques gironines, va generar molts recels, en part pel seu disseny atrevit, però va representar un abans i un després en la concepció d'aquestes infraestructures. Aquest 2018 es compleixen cinquanta anys de la posada en marxa d'aquest embassament, descrit pels experts com una obra d'enginyeria excepcional, i s'ha previst un seguit d'actes per commemorar l'efemèride.


Entrevista

"El noranta per cent de la gent de les arts escèniques malviu"

Salvador Sunyer, gestor i productor teatral

Text: Josep Pastells / Fotos: Martí Artalejo

Salvador Sunyer Bover (Salt, 1957) parla sense embuts, amb un to de veu cordial i la mirada clavada en els ulls de l'interlocutor. Dirigeix des de fa vint-i-dos anys el festival Temporada Alta i, segurament per això, tothom el relaciona amb el món del teatre, però les seves grans passions són la cuina i la lectura. Lúcid i rialler, atribueix l'èxit del festival al treball col·lectiu de Bitò Produccions.


Reportatge

Olot, capital mundial del patinatge artístic

Onze títols de campiones del món avalen la filosofia d'un club amb valors molt sòlids que fa gairebé quinze anys que és d'elit

Text: Jordi Corominas

Les patinadores del CPA Olot, liderades per Ricard Planiol, fa més d'una dècada que reinventen amb les seves coreografies els límits del patinatge artístic en grups de xou a escala mundial. Els EUA, Argentina, el Brasil, Nova Zelanda, Alemanya i molts altres països han quedat hipnotitzats per la bellesa, la creativitat i la perfecció de coreografies com 'Arrels', 'Soc innocent' o' Instint animal'. La Garrotxa ha aconseguit l'atmosfera esportiva i social perfecta perquè les joves patinadores d'aquesta comarca arrelin sobre els patins una trajectòria sòlida en valors dins i fora de les pistes.


Reportatge fotogràfic

Trasllat del Crist jacent de Fita des de la catedral de Girona fins a la Casa de Cultura

Fotos: Rafel Bosch / Text: Kim Bover

Moure de lloc una icona de gran format, referent de l'art contemporani del segle xx, que va necessitar la benedicció del cardenal Eugène Tisserant per ser reconeguda, sortir de la penombra i aflorar amb subtilesa, com si flotés a l'aire, a mans de l'arquitecte Joaquim Masramon, en una de les capelles del cimbori de la catedral, és una tasca complexa.


Història

Memòria de la Caputxinada

Cinquanta-un anys després del setge policial al convent dels Caputxins, resseguim l'episodi amb testimonis gironins

Text: Pere Bosch

El 9 de març de 1966 es va constituir el Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona, una organització que volia articular el moviment estudiantil al marge de l'estructura franquista. L'acte es va celebrar al convent dels Caputxins de Sarrià. La irrupció de la policia i la solidaritat dels monjos van convertir aquella convocatòria en un acte inèdit de resistència contra la dictadura que es va perllongar durant tres dies i que ha estat batejat amb el nom de Caputxinada.


Art

Pichot a Cadaqués

La família del pintor tenia una casa a la punta des Sortell, entre les platges del Llané i sa Conca

Text: Montse Gispert-Saüch Viader

«Ramon Pichot: D'Els Quatre Gats a la Maison Rose» és la primera mostra monogràfica que es fa de Ramon Pichot. Després d'exposar-se al Museu Nacional d¿Art de Catalunya (MNAC) a finals del 2017, es podrà veure a CaixaForum Girona el pròxim mes de setembre, amb l'afegit d'una sèrie de dibuixos sobre la Primera Guerra Mundial. L'exposició inclou unes cinquanta peces, entre pintura, dibuix i gravat, moltes de les quals provenen de col·leccions particulars (el MNAC només té l'oli Ofrena, tres dibuixos, un gravat i un cartell).


Perfils

Miquel Calsina, un prevere amb vocació periodística

Fa tres anys que és responsable dels Mitjans de Comunicació Social del Bisbat

Text: Dolors Reig / Fotos: Jordi Dalmau

La manca de vocacions sacerdotals dels darrers anys fa que es valori molt més que abans el compromís dels homes que decideixen dedicar part de la seva vida a l'acompanyament i el guiatge espiritual dels altres.


Artistes

Montserrat Costa i l'articulació en la profunditat del misteri

Text: Sebastià Goday / Fotos: Miquel Millan

Vista des d'una certa retrospectiva, acotada només per l'espai expositiu, l'obra de Montserrat Costa (Barcelona, 1943, gironina des de 1966) desvela amb fermesa quasi numantina tot el que és ignot, misteriós, mitjançant una eina magistral: l'ofici de la pintura sempre en evolució formal, que oscil·la entre l'expressionisme formal, agut, necessari, i el més crònic, potser més indagador, l'expressionisme conceptual més reposat, potser més acreditat i, alhora, més inefable.


Apunts

De Música

Schoenberg a Girona

Text; Josep Pujol i Coll / Dibuix: Xavier Roqueta

L'activa Associació de Música de Girona va organitzar-li un Festival Vienès al Teatre Municipal l'abril del 1925.


Apunts

De Llibres

Liquidació

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Xavier Roqueta

Així es va fent la història de la nostra història: prescindint sovint de la premissa que, com els llibreters i com quasi tothom, els autors també haurien de poder viure de la seva feina.


Apunts

D'Economia

Encara cosa d'homes

Text: Teia Bastons / Dibuix: Xavier Roqueta

Les dones gironines, i per extensió les catalanes, cobrem un 24 % menys que els homes.


Apunts

De Societat

Solitud i companyia

Text: Toni Vilà / Dibuix: Xavi Roqueta

La solitud volguda pot ser positiva per a la persona que la busca i la vol, però la no desitjada és perniciosa.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari