Portada

Portada

Número 340

2023

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Clubs d'elit

Text: Marta Rodríguez, Nil Solà, Arnau Madrià, Alfons Mills, Ivan Garcia, Marta Garcia, Clara Julià

Una dotzena de clubs i més de cent cinquanta nois i noies destaquen a l’elit esportiva de les comarques gironines: practiquen futbol, bàsquet, hoquei, judo, gimnàstica rítmica, tennis de taula, hoquei sobre gel o patinatge artístic. Hi ha clubs masculins i femenins que des de Puigcerdà, Olot, l’Escala, Figueres, Salt i Girona han arribat a les categories reines de cadascuna de les seves disciplines. Amb pilotes, patins o pales; sobre un tatami, sobre gel o en unes barres. Alguns amb més reconeixement públic i econòmic que d’altres, però tots amb els mateixos mèrits i, sobretot, molt esforç, dedicació i compromís.


Entrevista

"Una de les grans tasques de l’arxiver no és guardar, és eliminar"

Joan Boadas, arxiver, historiador i cronista oficial de Girona

Text: Jordi Grau

Cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona durant 32 anys, Joan Boadas s’ha convertit en un referent mundial de l’arxivística. L’any passat va ser reconegut pel Consell Internacional d’Arxius amb el Fellow of the International Council on Archives, que han obtingut vint persones a tot el món, i l’Emmett Leahy Award, considerat el Premi Nobel de la professió. Ha treballat amb quatre alcaldes i ha negociat importants col·leccions per a Girona. Ja jubilat, l’han nomenat cronista oficial de la ciutat de Girona.


Reportatge

Un temps a la façana

Text i fotos: Joaquim Bohigas

Un rètol és un simple identificador d’un negoci, però, de vegades, recorda històries que ajuden a conservar la memòria col·lectiva. Els carrers de molts municipis gironins conserven cartells evocadors, que fan aflorar la nostàlgia i ens transporten al passat.


Reportatge fotogràfic

El privilegi dels ocells

Text i fotos: @ARTALEJO / ArtDronats

Les fotografies que es poden veure en aquest reportatge estan fetes amb l’esperit de la fotografia tradicional i sempre treballant en mode manual, amb imatges en format RAW. El dron que hem usat porta una càmera Hasselblad, amb un objectiu de vint-i-vuit mil·límetres fix i amb una obertura de f/2.8 a f/11, un obturador electrònic de 8-1/8000 s amb un rang d’ISO de 100-6400.


Perfil

Lluís Coromina, un empresari humanista

Text: Joan Solana / Fotos: Tino Soriano

Quan tractem els dos temes que justifiquen la trobada, quasi passa per alt les trajectòries i els resultats reeixits de les seves empreses: Agrienergia, Farinera Coromina, TEISA i Aigües de Banyoles, totes més que centenàries, o les iniciatives filantròpiques que des de 2007 catalitza la Fundació que porta el seu nom, i dirigeix els records, les reflexions i la mirada cap a les vivències i, sobretot, cap a les persones que li han fet o li fan costat.


Lletres

Josep Pous i Pagès, traductor de teatre d’importació

Text: José Luis Bartolomé

Aprofundim en una faceta poc coneguda i probablement menys estudiada de l’autor, la de traductor literari de peces teatrals.


Història

Els homes de Primo de Rivera a Girona

Text: Josep Clara

Referint-se a la dictadura del general Miguel Primo de Rivera Orbaneja, Josep Pla va escriure que «a la Península la dictadura fou probablement un govern ni pitjor ni millor que la immensa majoria dels ministeris de l’Antic Règim», però remarcà, com a contrast, que a Catalunya «fou un govern minuciosament i implacablement tirànic servit per personatges sinistres». Es referia, sobretot, als que es van moure per Barcelona. Els gironins, però, també en van conèixer prototipus propis i passavolants


Apunts

De Societat

Dels atemptats terroristes a un model de convivència

Text: Toni Vilà / Dibuix: Xavier Roqueta

Aquesta aportació recomana un canvi de les polítiques socials vers noves mirades i mètodes de treball més participatius, inclusius i respectuosos amb les identitats socials.


Apunts

D'Economia

Viure de lloguer

Text: Teia Bastons / Dibuix: Xavier Roqueta

Mentre hi hagi persones propietàries disposades a demanar preus desorbitats i altres disposades a pagar-los, no hi haurà gairebé res a fer.


Apunts

De Música

L'última cançó

Text: Josep Pujol / Dibuix: Xavier Roqueta

No us heu plantejat mai quina música voldríeu per al vostre enterrament?


Apunts

De Lletres

Salvador Dalí pren forma

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Xavier Roqueta

Cap de nosaltres no sap "on acaba la realitat i on comença l’imaginari".


Apunts

De Ciència

IA

Text: Joan Miró / Dibuix: Iván García

El sistema que anomenem IA consisteix en centenars de milions de paràmetres i instruccions. Ha estat entrenat amb milions de documents, múltiples textos i milers de milions de paraules.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari