Portada

Portada

Número 323

2020

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La Devesa, paradís debatut

Text: Salvador Garcia-Arbós, Joaquim Nadal Farreras, Rosa Maria Gil Tort

La Devesa ha aguantat tres segles amb guerres, replantacions, tales d’acàcies, d’àlbers, de pollancres i de plàtans per a diferents usos, enjardinaments, caigudes accidentals d’arbres, urbanitzacions, desfilades militars, concerts, manifestacions, casaments, funerals civils, atletisme, homenatges, partits de futbol, de rugbi i d’hoquei; presentacions, envelats, plagues, berenades, trobades furtives d’amants, atracaments, violacions, fires, espectacles de circ, deu dies d’atraccions intenses, el mercat setmanal dels dimarts i els dissabtes, plans, estudis, debats… Debats urbanístics, botànics, forestals i socials. Què és la Devesa? Què ha de ser? Precisament, aquest 2020 fa quaranta anys que es va publicar 'La Devesa, paradís perdut', de Narcís-Jordi Aragó, un assaig tan brillant com lamentablement vigent.


Reportatge

Temps de pandèmia (II): l'assistència social i l'educació

Text: Mar Camps / Fotos:Pere Duran

«Un virus que no entén de territoris, ni de fronteres ni de classes socials.» Aquest va ser el missatge del Govern espanyol durant els mesos que va durar l’estat d’alarma decretat per la COVID-19. I, tot i que va ser insistent i reiterat, a ben pocs va arribar a convèncer. Així s’expressa el psiquiatre Lluís Jordà, cap de servei del Centre de Salut Mental de l’Alt Empordà: «La salut hi entén moltíssim, de classes socials i de condicions de vida. La major part de determinants en temes de salut no són sanitaris».


Reportatge fotogràfic

(Re)descobrir els ocells

Text i fotos: Albert Gispert-Saüch

El confinament per la COVID-19, a Girona, els mesos de març, abril i maig, ha fet que molta gent s’adoni de la presència dels ocells a la ciutat. La reducció dràstica del trànsit, del soroll, del tragí de persones, i el consegüent augment dels silencis urbans, han afavorit que hi destaquin els ocells i la seva acústica. Com ha passat amb altres espècies en molts racons del món, s’han deixat veure més pels carrers, places i parcs, i ens han regalat el plaer de sentir els seus concerts a l’aire lliure.


Medicina

L’Alt Empordà, bressol de metges preocupats per la salut pública

Text: Inés Padrosa

Si fem una regressió secular, ens venen al cap epidèmies i endèmies que van ocasionar severes davallades demogràfiques i que, alhora, van provocar acusades depressions econòmiques. Hem sentit a parlar de greus afeccions mortals com la pesta, el còlera, la diftèria, les febres tifoides, la rubèola, el tifus, l’escarlatina i la verola, per citar-ne algunes.


Ciència

Francesc Clarà i el càlcul dels rellotges de sol

Text: Joan Sala / Fotos: Salvador Comalat

Francesc Clarà ha esdevingut una de les persones de més prestigi al nostre país quant al càlcul dels rellotges de sol. Ell en fa l’estudi i els càlculs trigonomètrics, és a dir, concreta com s’han de posar els elements que han d’assenyalar l’hora.


Societat

Entre Nador i Girona

Text: Bouchra / Fotos: M.Àngels Dalmau

Una noia marroquina relata els motius que la van dur a desplaçar-se a Catalunya el juliol del 2019. "Marxar de casa va ser dur. Va ser difícil perquè vaig deixar enrere la família, que era el meu suport màxim. Va ser dur perquè de cop no tenia tot el que jo coneixia i estimava, i perquè tot el que tenia davant meu era nou i desconegut", explica.


Història

Un espia a Tamariu

Text: Jordi Arbonès

Acabada la Segona Guerra Mundial, una parella de forasters es va establir a Tamariu. Ell, Paul Fidrmuc, era austríac (Jängendorf, 1898 - Barcelona, 1958), i Rigmor, la seva dona, era danesa. Al poble, però, se’ls va anomenar els 'Alemans'.


Lletres

Anatomia de la novel·la negra gironina

Text: José Luis Bartolomé

Atles aproximatiu de la novel·la negra gironina, entesa com a relats que estan escrits per autors indígenes o que tenen lloc en territori gironí.


Artistes

Jordi Puig, els valors dels clàssics

Text: Cristina Masanés

Fa més de trenta anys que es mou entre la pràctica fotogràfica i l’edició de llibres. Abans, havia estat ocupa i músic de jazz. Jordi Puig Castellano, que va néixer a Cerdanyola del Vallès l’any 1963, viu i treballa a Lladó, a l’Alt Empordà, des de fa també trenta anys.


Apunts

De l'Audiovisual

L’efecte vinil en el cinema, o com els cinèfils poden salvar les sales fosques

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Iván García

Amb la pandèmia i amb un confinament llarg a l’esquena, els canvis s’han accelerat.


Apunts

De Ciència

Reflexions al voltant de l’epidèmia

Text: Joan Miró / Dibuix: Iván García

Per fer front a la «passa», podem actuar com ens ensenyaven els avis: sigues prudent, evita aglomeracions i tapa’t la boca i el nas amb la bufanda (solia ser l’hivern).


Apunts

De la Girosfera

Quant pesen els núvols?

Text: Blai Gasull / Dibuix: Iván García

Durant el confinament per la COVID-19 s’han fet paleses algunes dependències empipadores.


Apunts

D'Art

El pensament fet aigua

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Iván García

Em captiva la idea que es pugui pintar amb aigua, i que a un artista li basti per córrer món una simple capseta de colors que li cap a la butxaca, amb pinzell i tot.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari