Portada

Portada

Número 298

2016

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La cervesa gironina

Text: Ramón Buxó, Albert Vilar, Salvador Garcia-Arbós, Anna Iglesias, Josep Pastells

Avui podem trobar una gran diversitat de marques de cervesa elaborades a les vuit comarques gironines, la majoria artesanals, a través de microcerveseries pròpies. La moda de la cervesa, especialment de l'artesana, craftbeer, ha comportat paral·lelament l'aparició de fires i festes cerveseres, començant per la de Jafre, el 2008. Amb aquest dossier volem donar a conèixer les més de 30 cerveses actuals i algunes que, malgrat el poc temps que fa que naixeren, ja han desaparegut.


Entrevista

Pere Codina i Pere Garcia, la dècada prodigiosa del teatre a Girona

Text: Josep Pastells / Fotos: Jordi S. Carrera

Impossible trobar dos homes, i encara menys dos Peres, que coneguin millor la història del Teatre Municipal de Girona entre 1975 i 1989. El pas des de les tenebres del franquisme a l'efervescència democràtica va marcar una època que tant Pere Codina, director del Teatre durant aquells catorze anys, com Pere Garcia, crític teatral, van viure apassionadament. Moltes de les seves vivències de llavors seran recollides al llibre 'La dècada prodigiosa', escrit per la periodista Sònia Cebrián.


Reportatge

La desconstrucció del paisatge de la Pletera

Text: Narcís Genís / Fotos: Lluís Serrat

El vol dels abellerols pinta amb els seus colors vius el cel de la Pletera, on aquests ocells han fet desenes de nius entre el munt de runa que s'ha retirat de l'antiga urbanització per recuperar les maresmes empordaneses. Amb la desurbanització i restauració de la Pletera es completa la salvaguarda dels Aiguamolls de l'Empordà, una lluita iniciada fa 40 anys.


Reportatge fotogràfic

Els Natus, 35 anys vetllant pel patrimoni natural i la sostenibilitat

Fotos i Text: Associació de Naturalistes de Girona

L'Associació de Naturalistes de Girona, l'ANG, o els Naturalistes, o els Natus, que és com se'ls coneix normalment, porten 35 anys fent activitats a les comarques gironines en pro del naturalisme i l'ecologisme.


Biografia

Txema Bofill, llibertari i activista

Text: Reinald Roca

L'autor de l'article relata la seva amistat amb Josep M. Condom i Bofill: "Ja és història. Es va acabar el set de desembre. El meu amic se'n va anar sense dir adéu. Ho havia fet altres vegades, quan els límits geogràfics i socials se li feien insuportables, però aquesta vegada ho ha fet per sempre".


Societat

Els inicis de l'obra cultural de la Caixa

Text: Rosa Maria Gil

La liquidació de l'obra de la Mancomunitat, a conseqüència del cop militar del general Primo de Rivera, i la coincidència de persones i voluntats en l'ideal d'una Catalunya culta i forta destil·là una petita història local i familiar.


Patrimoni

Un ganxó, pare de la fotografia filipina

Text: Joan Barbarà / Fotos: Eduardo Masferré

Eduardo Masferré és un fotògraf filipí molt vinculat a Sant Feliu de Guíxols que, sobretot en el període en què l'arxipèlag on va néixer va estar sota administració dels EUA (1898-1946), va documentar gràficament la forma de vida dels pobles indígenes que habitaven la regió de La Cordillera, al nord de l'illa de Luzon. Aquesta aportació li va valer més endavant, quan el país va aconseguir la segona independència, que les autoritats de Manila el distingissin amb el títol de "Pare de la fotografia filipina".


Art

Quan la pintura es fa amb les mans

Text: Carlota Marzo

L'amistat entre Josep Pla i Salvador Dalí és més que coneguda. Ambdós trobaren, tot i la diferència que els separava, un punt de trobada intel·lectual fecund.


Perfil

Johny Deep rere el mirall

Tedxt: Jordi Arbonès / Fotos: Claudi Valentí

Es diu Bernat Costa i viu a Castellfollit. Fa cinc anys que treballa de doble de l'actor nord-americà Johnny Depp (Kentucky). Fill de Girona i d'una quarantena d'anys, és actor, i li agrada matisar el personatge que representa. Busca el detall dels gestos, l'entonació vocal i l'actitud. Assaja amb el doblador de veu Luís Posada.


Apunts

De Ciència

De la impressió 3D a la immunoteràpia

Text: Joan Miró / Dibuix: Montse Mayol Mas

La idea fonamental és actuar com ho fa la naturalesa.


Apunts

Les segones ciutats

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Montse Mayol

A províncies, al "descampat", sempre ha tocat anar una mica per lliure.


Apunts

De Llibres

Un escriptor entre molts milhomes

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Montse Mayol

A Ventura Ametller l'han reivindicat Valerià Pujol, Albert Calls, Miquel de Palol, i últimament, a més de Josep Maria Codina, el seu jove, Adrià Pujol.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari