Portada

Portada

Número 320

2020

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La força de la imatgeria festiva

Text: Sònia Tubert, Cristina Cantal, Guerau Palmada, Àngel Vergés, Joan Sala, Isaac Sànchez Ferrer

Gegants, capgrossos i bèsties diverses surten al carrer a les festes majors per entretenir els més menuts, i als correfocs per fer córrer i tremolar joves i no tan joves. I en moltes d’aquestes trobades tot plegat serveix també per cohesionar els veïns d’un barri, d’un poble o d’un territori en concret al voltant d’una o de diverses figures que han estat en l’imaginari col·lectiu del grup des de fa dècades o bé que hi acaben d’arribar per quedar-s’hi. En aquest dossier oferim diferents visions del bestiari festiu, des de les més tradicionals, d’historiadors i estudiosos, fins a les que ens acosten al dia a dia del món de la cultura popular a través de periodistes i membres de les colles mateixes.


Entrevista

"Presidir la Diputació va ser com una canongia, un premi pel sacrifici"

Josep Arnau, enginyer i polític

Text: Joan Miró / Fotos: Pere Duran

Quan l'autor de l'entrevista va conèixer Josep Arnau Figuerola (Girona, 1942), fa uns quaranta anys, li va semblar que era una persona amb iniciativa i un bon grau d’entusiasme per la feina, que sabia prendre’s els reptes i les dificultats amb optimisme. Llavors era director de l’Escola Universitària Politècnica de Girona. Després va ser responsable de la UNED a la demarcació, regidor de l’Ajuntament, president de la Diputació, parlamentari… I ara, un cop jubilat, és membre del Consell Social i de la gestora de Seguim Fent UdG, l’associació d’antics membres de la Universitat de Girona, professors i personal d’administració i serveis.


Reportatge fotogràfic

Conèixer l'ERAM

Un recorregut per l’Escola de Realització Audiovisual i Multimèdia

Text: Jordi Dorca

L’ERAM és una escola universitària de referència a les comarques gironines per a totes les persones que volen formar-se com a professionals de la comunicació audiovisual i multimèdia i de les arts escèniques. Partint de tres pilars bàsics: la multidisciplinarietat, la flexibilitat i la lliure elecció de currículum, l’ERAM intenta fer front a la rigidesa del sistema universitari estatal per formar professionals polivalents i permeables que puguin accedir al món creatiu i laboral d’aquests camps tan importants en el canviant món d’avui.


Reportatge fotogràfic

La vall de Llémena

Text i fotos: Oliver Adell

La vall de Llémena és un dels indrets naturals més ben conservats de les comarques gironines, i està a tan sols un pas de la ciutat de Girona. Aquest recorregut, que es pot fer caminant o en bicicleta tot terreny, en una o dues etapes a cavall de dues comarques (el Gironès i la Garrotxa), ens endinsa en un entorn on s’estenen petits pobles, antics veïnats i singulars masies en un marc amb un gran valor paisatgístic. La combinació dels camps de conreu, els diversos tipus de boscos, els cingles i l’aigua forma un paisatge harmònic.


Biografia

Lluís Motjé, l’ecologista que no volia ser-ho

Text: Lluís Freixas

Aquest Sant Jordi s’ha complert un any de la mort prematura de Lluís Motjé, pioner de l’ecologisme, membre de la generació que va lluitar per la protecció dels aiguamolls de l’Empordà o de la zona volcànicade la Garrotxa. Va tenir un paper molt rellevant durant uns anys de destacada activitat pública que, desencantat, va abandonar per dedicar-se a la divulgació de proximitat, del territori on vivia i que apreciava.


Història

Acadèmia Coquard, rigor i humanisme

Text: Jordi Arbonès

De vegades sembla que a la ciutat de Girona tot s’ha explicat. Malgrat això, sorgeixen històries que descobreixen èpoques interessants. L’Acadèmia Coquard forma part d’un temps força oblidat i que, això no obstant, va influir a bona part d’una generació.


Fotografia

Mey Rahola, una mirada retrobada

Text: Lluís Bertran, Roser Martínez

Mey Rahola va ser mare, com tocava, però una mare independent i moderna. «Oberta a tot», deia la seva filla. I faceciosa. Lluïa un pentinat à la garçonne, portava pantalons i fumava. Guanyava regates esportives. I era fotògrafa. Quasi un segle després, les poderoses imatges que va crear tornen a veure la llum.


Art

La filosofia de l'art

Text: Anna Pi

"El món com a meditació", de Maria Mercader, és un dels dos projectes guanyadors de la darrera edició d’Exposicions Viatgeres. L’obra, que apel·la a una intimitat rabiosament universal, és la que trobem en itinerància per la demarcació de Girona.


Artistes

Fontanet de llum

Text: Sebastià Goday

Josep Maria Fontanet (Santa Coloma de Farners, 1955) té el seu taller a tocar de la plaça Major de Santa Coloma: un taller ample, sota teulat, ordenat i lluminós, amb espais per al cavallet i per a les butaques; un taller on els gats han estat sempre presents i des d’on es pot compulsar el batec de la vida ciutadana compassada inexorablement pel toc de les campanes del cloquer parroquial veí. Recórrer-ne l’obra vol pau i aprofundir en els misteris de la llum projectada des d’una bombeta, des d’una làmpada, des de l’interior d’una pantalla de plasma de leds. La seva obra ha evolucionat seguint tota mena de tècniques (en un primer moment, l’escultura en pedra i la instal·lació o la performance), però és en la pintura on s’estabilitza, en la pintura de la llum elèctrica industrial.


Apunts

D'Economia

Previsions impossibles

Text: Teia Bastons / Dibuix: Iván García

Ara parlem d’una incertesa amb majúscules que ha superat qualsevol previsió i escenari.


Apunts

De Música

Les cares de Beethoven

Text: Josep Pujol / Dibuix: Iván García

A Girona ha estat un autor reconegut sense reserves, interpretat i connotat.


Apunts

De Societat

Feta la llei, feta la trampa

Text: Toni Vilà / Dibuix: Iván García

No es demanen més lleis ni ampliar la llista de drets, sinó que els drets siguin efectius en el dia a dia.


Apunts

De Lletres

La Mediterrània no es mor

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Iván García

Semblava que la llibreria Mediterrània Espai Fòrum se n'anava definitivament, però, des de fa un mes i mig, la situació ha canviat.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari