Portada

Portada

Número 304

2017

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Els primers fotògrafs de les comarques gironines

Text: Dolors Grau, Marta Grassot, Maria Àngels Suquet, Jep Martí, Lurdes Boix, Rosa Maria Gil, Toni Reyes, David Iglésias, Inés Padrosa

Emili Massanas i Burcet va ser el pioner de la història dels fotògrafs a les comarques de Girona i el seu treball ha estat el punt de partida per al coneixement dels fotògrafs dels nostres pobles i ciutats. En aquest dossier no parlem de retratistes, encara que també. N'hem escollit quatre dels més coneguts i d'una qualitat innegable (Unal, Esquirol, Mauri i Fargnoli) per donar a conèixer les diferents activitats d'aquests primers fotògrafs més enllà de la feina de retratistes.


Entrevista

"Encara hi ha la mentalitat que créixer equival a progrés"

Bàrbara Schmitt, portaveu de la IAEDEN-Salvem l'Empordà

Text: Josep Pastells / Fotos: David Borrat

Bàrbara Schmitt Solà, nascuda a Essen el 1970, és filla de mare catalana i pare alemany. Historiadora de professió, viu a l'Empordà des del 1999. Combina les tasques de traductora amb les de portaveu de la Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN), fusionada el 2010 amb Salvem l'Empordà. Afirma que la trajectòria de l'entitat està marcada per l'èxit, però admet que mentre persisteixi l'actual sistema econòmic caldrà continuar lluitant per la conservació del medi ambient.


Reportatge

La caseta i l'hortet: Llums i ombres d'algunes urbanitzacions

Text: Jordi Dausà / Fotos: Marc sureda

La problemàtica de les urbanitzacions és una de les més enquistades a les comarques gironines, sobretot a la Selva i, en menor mesura, al sud del Gironès i del Baix Empordà. Fa anys que se senten veus que afirmen que aquest model no és propi dels països mediterranis, i que s'ha importat directament des de verals anglosaxons sense tenir-ne en compte la viabilitat a casa nostra.


Reportatge fotogràfic

La transhumància

Fotos: Dani Salvà / Text: Jaume Fanyé

A Catalunya, de transhumàncies pràcticament només se'n fan de ramats d'ovelles, i poques; i només una de vaques, la que fan els germans Fontdecaba de la Moixa de Llanars, al barri de Feitús. Enguany els vam acompanyar: des del 30 de maig fins al 3 de juny vam portar 260 caps de bestiar boví des d'Avinyonet de Puigventós fins a Llanars amb l'ajut de sis pastors, un gos (en Tarzan) i un cotxe d'assistència.


Art

Fidel Aguilar: un noucentisme heterodox

Text: Eva Vàzquez

L'exposició del centenari de la mort de Fidel Aguilar a la Casa Pastors, "Un meteorit fugaç", invita a revisar l'adscripció de l'escultor a un moviment cultural que a Girona va ser tan efímer com ell.


Biografia

El president Emili Saguer i el gironinisme

Text: Céline Xicola

Emili Saguer i Olivet (1865-1940) és, potser, el més desconegut dels presidents de la Diputació del segle xx. La tesi doctoral de Xavier Serra Albó ens acosta a (re)descobrir un personatge polifacètic: jurista brillant, notari eminent, empresari d'èxit, però, per damunt de tot, un polític pioner del regionalisme gironí.


Patrimoni

Els salvadors dels aiguamolls

Text: Narcís Genís

Els destins de Francesc Brossa, alcalde de Castelló d'Empúries des del 1979 fins al 1984, i d'Esteve Ripoll, també alcalde del 1983 al 1987, van estar units als aiguamolls. Durant anys van formar un equip molt compenetrat, que va ser clau per a la salvaguarda dels aiguamolls de l'Empordà.


Lletres

Trenta anys de creació literària

Text: Griselda Oliver / Fotos: Ester Roig

La revista Senhal va néixer l'any 1984 a Girona per generar un espai per a la creació i la difusió literàries.


Apunts

De Llibres

La fira independent de les microeditorials

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Montse Mayol

A Catalunya, Liberisliber s'ha convertit en la fira més important d'aquest sector editorial.


Apunts

D'Economia

Treballadors pobres

Text: Teia Bastons / Dibuix: Montse Mayol

La precarietat de les feines i els salaris baixos han provocat el naixement d'aquesta figura.


Apunts

De Música

Fornada de pianistes

Text: Josep Pujol / Dibuix: Montse Mayol

A les comarques gironines ja hi ha pianistes amb una trajectòria consolidada.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari