Portada

Portada

Número 307

2018

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La gran aventura de les petites editorials

Text: Jordi Dorca, Xavier Carmaniu, Jordi Grau, Josep Campmajó, Mar Bosch, Jordi Camps, Martí Sabrià, Eva Vàzquez, Josep Pujol, Salvador Garcia-Arbós, Mercè Sibina, Josep Pastells, Bàrbara Julbe, Coralí Pagès, Eudald Camps

A les comarques de Girona, editors furtius i franctiradors editorials persisteixen en el noble ofici d'editar, vivint entre contractes, col·leccions, correccions, crèdits crítiques, cobertes, distribuïdores, enquadernacions, enviaments, il·lustracions, impressions, índexs, lectors, llibreries, lloms, maquetes, originals, papers, presentacions, pròlegs, promocions, solapes, tipografies, ti rades i traduccions. Una feinada ingent per seguir oferint als lectors l'immens plaer de la lectura d'un llibre editat amb tot el rigor i l'estima que els lectors i autors demanen. Les comarques gironines estan plenes d'iniciatives editorials interessants. En aquest dossier us oferim un recorregut per les més importants, a través dels seus editors i de les seves obres més destacades.


Entrevista

"La mitjana d'edat dels professors d'Història és de 60 anys, no hi ha relleu generacional"

Anna M. Garcia, Narcís Soler i Juan Luis Alegret es jubilen a la UdG

Text: Gerard Bagué / Fotos: Josep Maria Oliveras

Els tres professors repassen en una entrevista a tres bandes els anys viscuts a la UdG i reflexionen sobre l'actual situació dels estudis a la Facultat de Lletres.


Reportatge

Buda a Girona

Les escoles de budisme es consoliden a les comarques gironines i cada vegada tenen més seguidors

Text: Jordi Dausà

Durant els anys seixanta i setanta del segle XX, grups d'occidentals van començar a interessar-se per les tradicions espirituals estrangeres. Les que van irrompre amb més força als Estats Units i a Europa van ser les que provenien de l'Àsia Oriental. Una de les que va tenir més acceptació va ser el budisme, que a dia d'avui segueix creixent en força, influència i nombre de practicants.


Reportatge fotogràfic

Cerdanya, natura sorprenent

Fotos: Emili Giménez / Text: Laia Escoin

Passejar la Cerdanya permet sentir la seva ànima i convida a viure amb elegància ferotge l'alè de serenor vital. Indret que toca melancolia i que, alhora, obvia la tristesa. I deixa pas a la melodia de la natura. Un cosmos de contrastos paisatgístics. Una vall àmplia i oberta, que amaga singularitats i disculpa el silenci.


Arquitectura

Josep Puig i Cadafalch i Rafael Masó, la recuperació dels Banys Àrabs

Text: Rosa Maria Gil

La Girona dels anys vint va desenvolupar un programa de modernització de la ciutat sense precedents: millora de les infraestructures de sanejament i abastiment d'aigua, escoles noves, mercats, escorxador, pavimentació i enllumenat de carrers, disseny de noves places i recosit dels espais alliberats per la muralla. Entre tanta modernitat, també va merèixer una atenció especial el patrimoni. Concretament, el Barri Vell, els seus monuments i les restes de les muralles. Els Banys Àrabs van trobar l'oportunitat de supervivència en aquest context.


Lletres

El món medieval gironí vist per la ficció literària

Text: José Luis Bartolomé

La sacsejada editorial que va suposar 'El nom de la rosa' (1980), d'Umberto Eco, va fer brollar un gènere prolífic de recreació històrica en moltes llengües, inclosa la catalana. Els concursos de ficció històrica han sovintejat des d'aleshores a casa nostra (Premi Nèstor Luján, de l'editorial Columna, el 1997; Premi Leandre Colomer, de Viena Edicions, el 2001; Premi Gregal, de l'Editorial Gregal, el 2012...), i és possible trobar a les llibreries prestatges que es renoven estacionalment amb títols nous i autors d'ofici consolidat o de nova crida gremial. L'època medieval és la que ha provocat més magnetisme a l'elenc d'escriptors de ficció històrica, potser per la boira de mister i fantasia, que permet mesclar realitat i suspens.


Clàssics Revisitats

El Port de la Selva segons Antoni Costa

Text: Vicenç Pagès

Antoni Costa i Vilanova (el Port de la Selva, 1904 - Monterrey, Mèxic, 1985) va escriure una novel·la l'any 1929 que va restar inèdita fins al 1986, quan la va publicar Pòrtic amb un pròleg de Joaquim Ventalló. Entremig, l'autor va viure exiliat durant més de quaranta anys a Mèxic, on es va establir com a empresari d'hostaleria i va col·laborar amb revistes com l'argentina 'Ressorgiment', la mexicana 'El Porvenir' o la figuerenca 'Canigó'.


Apunts

D'Art

Una generació perduda

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Totes les matèries obligatòries es basaven en manuals d'història de l'art, per rigorós ordre cronològic: una prolongació tediosa del que ja havíem après al batxillerat.


Apunts

De Ciència

Immunes!

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

Un ideal mèdic podria ser que fos el mateix sistema immunitari el que reaccionés davant una malaltia, una invasió de microorganismes perjudicials o un mal funcionament de les cèl·lules.


Apunts

De Cinema

La nostàlgia o l¿elogi de veure pel·lícules en una sala de cinema

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

El món d'avui és un món que ens porta a rebre cada dia milers d'imatges des de tot arreu i des de tots els dispositius possibles.


Apunts

De la Girosfera

Blockchain, un diagnòstic

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

Per fer-ho curt, convinguem que és una tecnologia que permet de construir bases de dades descentralitzades i extremament segures


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari