Portada

Portada

Número 335

2022

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Barris populars: orgull i reivindicació contra l'oblit

Text: Xavier Casademont, Judit Font, Aliou Diallo, Bernat Quintana, Imma Quintana, Javier Martín, Verónica Rincón, Kumba Sakoli

Els barris són realitats territorials inserides en uncontext espacial i sociocultural més ampli, els municipis, però presenten especificitats que els atorguen una identitat pròpia a partir de variables diverses. Aquest monogràfic analitza sis barris de les comarques gironines: la Plantera de Blanes, Sant Miquel d’Olot, Juncària Parc Bosc de Figueres, la Farga de Banyoles, Santa Eugènia de Ter de Girona i el Barri Centre de Salt. Unes barriades majoritàriament populars, de zones de costa i d’interior, de ciutats mitjanes i grans que, malgrat les diferències, comparteixen una sèrie de característiques.


Entrevista

"Les relacions de poder entre homes i dones s’han establert en moltes cultures"

Cristina Vila Peñuelas, sociòloga especialitzada en igualtat de gènere, coeducació i prevenció de violències masclistes

Text: Gemma Busquets / Fotos: Carles Palacio

Cristina Vila parla de la coeducació i de projectes d’igualtat de gènere amb passió i creativitat, la mateixa que usa a l’hora de prevenir violències masclistes fent servir la simbologia i els mites dels contes clàssics.


Elogi fúnebre de Vicenç Pagès

T’estimàvem i t’admiràvem, Vicenç

Text: Antoni Puigverd, Miquel Berga

Vam dir adeu a Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 14 de desembre de 1963 - Torroella de Montgrí, 27 d’agost de 2022) la tarda del dilluns 29 d’agost, al tanatori de Torroella. Publiquem els textos que Antoni Puigverd i Miquel Berga van llegir durant la cerimònia.


Reportatge fotogràfic

Un Salt a l’espiritualitat

Text i fotos: Álvaro Ciudad

Després d’unes dècades plenes de moviments migratoris, canvis socials i creixement poblacional, Salt és avui dia una de les localitats amb més diversitat religiosa del territori català. L'autor del reportatge fotografia la pràctica espiritual dels fidels de les quatre principals religions del poble l’any 2022: cristianisme catòlic, el cristianisme evangèlic, l’islam i el sikhisme.


Perfil

Marina Vilalta, l’última romàntica

Text i fotos: David Fajula

Marina Vilalta és la pastora en actiu més vella de Catalunya, i la primera que té una entrada pròpia a la Viquipèdia. Riallera, extravertida i vital, «la pastora de Bruguera» s’ha convertit, amb noranta-cinc anys, en un referent del món rural.


Història

Vint anys sense Jordi Bosch i Mollera

Text: Joan Barbarà

Va ser capità de iot, impulsor de la Creu Roja del Mar, documentalista local, dirigent esportiu i metge.


Curs de prosa

Les metàfores d’Alícia Kopf

Text: Vicenç Pagès Jordà

Alícia Kopf va guanyar el 2015 el Premi Documenta amb 'Germà de gel', una obra que se situa en la cruïlla entre l’autoficció, la recerca i el llibre de viatges. Al llarg del llibre, l’autora connecta diferents temes a través de la metàfora del glaç: la gestió de les emocions, el germà amb dificultats de relació, l’exploració dels pols i, finalment, un viatge a Islàndia.


Artistes

Obres tan lleument com durament, Jordi Armengol

Text: Sebastià Goday

Pocs artistes tenen en la cultura al seu abast (sigui teatre, música, literatura, obres d’altres artistes plàstics...) el seu reg sanguini, la seva proteïna, el seu paisatge, l’oxigen. Segons l'autor de l'article, un d'aquests artistes és Jordi Armengol Roura (Santa Coloma de Farners, 1971).


Apunts

Volem tiktokers catalans

De la Girosfera

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

Són moviments d’aquesta mena els que revitalitzaran la llengua entre els joves.


Apunts

De telescopis: mirar el passat

De Ciència

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

Ens agrada veure el rostre dels membres del gènere 'Homo' que ens han acompanyat o ens han precedit.


Apunts

On és el pintor de Girona?

D'Art

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Girona no ha tingut un pintor, i potser ni fa falta, però si algú encara es proposa buscar-n’hi un, haurà de gratar molt per trobar, sota una capa tan gruixuda de prejudicis de classe, un nom, un de sol, que no hagi patit el menyspreu dels seus propis veïns.


Apunts

Un adeu indigne al darrer temple

De l'Audiovisual

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Per vergonya de la propietat, els habituals del cinema i la ciutat en general no es van poder acomiadar com calia d’un local emblemàtic.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari