Portada

Portada

Número 342

2024

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Una dècada d’arquitectura

Text: N. Sastre, E. Cabré, R. Juny, L. Sanz, P. Sala, J. M. Fortià, J. Sala, F. Campillo, À. Colomer, M. Llenas, M. Faixedas, M. Arnal, M. Pagès, R.Subirà, F. Baquer, S. Nuss, A. Pla

Aquest dossier presenta una vintena de projectes realitzats durant la darrera dècada que destaquen per la singularitat i la qualitat; des d’edificis avantguardistes fins a plans urbanístics de nova generació que plantegen una manera nova de veure i actuar sobre el territori i el paisatge.


Entrevista

"No he trobat en els homes l’empatia, la tendresa i l’afecte que he tingut amb les dones"

Carmen Alcalde, escriptora i periodista

Text: Daniel Bonaventura

Carmen Alcalde va escriure 'Cartes a Lilit' a finals de la dècada del 1970, a partir de les anotacions que als anys cinquanta i seixanta havia pres sobre experiències amoroses, angoixes i intimitats viscudes en aquella ciutat i que la censura impedia de difondre. Explica com, consumits de tanta repressió, els gironins només eren capaços de secretar enveja. Enveja contra els mateixos congèneres. L’escriptora va publicar aquesta obra en castellà l’any 1979 amb l’Editorial Bruguera, i ara veu la llum en català en una edició de Llibres del Segle.


Reportatge

Històries de vida per erradicar l’estigma

Text i fotos: Oriol Ruiz Serrano

Dins de l’estructura de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Comissió Mixta en Salut Mental de les Comarques Gironines lluita contra l’estigma des del 2008. Els integrants del projecte «Compartint experiències» narren des del 2011 als joves estudiants de la demarcació de Girona les seves històries de vida des de la perspectiva de la recuperació. Fins ara, més de 4.400 alumnes s’han beneficiat d’aquests testimonis en primera persona.


Reportatge fotogràfic

Viure al marge

Text i fotos: Rafel Casas

Qui no ha desitjat, en algun moment, fondre’s en la inexistència? L'autor d'aquest reportatge suggereix una situació hipotètica en la qual poder prescindir, en la mesura del possible, de la tecnologia, dels corrents estilístics i les cotilles morals de la nostra societat actual.


Habitatge

Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús

Text: Oriol Leza

És un sistema en què un determinat terreny o immoble en desús per part del propietari es lloga o es ven a un preu assequible als interessats, un grup de persones que comparteixen l’interès en aquest model d’habitatge i que decideixen ajuntar-se per invertir a parts iguals en la construcció o la rehabilitació de l’edificació.


Perfil

Les noies del circ que canvien la història

Text i fotos: Bàrbara Julbe

Kimberley (Barcelona, 1997) i Jillian (Girona, 1999) Giribaldi Raluy són germanes i artistes de l’emblemàtic Circ Raluy, que va fundar el seu avi. A la pista, mostren un espectacle únic que fins ara només estava reservat al gènere masculí. Aquestes joves acròbates, que són la quarta generació de la nissaga circense, viatgen de ciutat en ciutat en unes caravanes molt singulars.


Biografia

Miquel Ruiz Avilés, fotoperiodista de pedra picada

Text: Narcís Genís

Si plores, no veus l’objectiu. Aquesta frase la deia sovint el fotoperiodista Miquel Ruiz Avilés (Purullena, 1954 - Girona, 2023) i és xocant, perquè sempre posava molt sentiment i emoció en el que feia, i tots li havíem vist vessar llàgrimes en determinades situacions. Era de llàgrima fàcil. Enmig d’una catàstrofe natural, com la de Sri Lanka, reconeixia que li era impossible fer dues fotos seguides: primer feia la foto, després es desfogava rebotint alguna cosa i plorant alhora, i tot seguit tornava a fer més fotos.


Art

La desconeguda estada a Girona de José Marín-Baldo

Text: Lluís Brugués

Instal·lat a Girona el 1917, aquest pintor va viure allunyat de les rutes comercials, perquè no tenia necessitat econòmica de rendibilitzar la seva obra i es va poder dedicar exclusivament a l'art per l'art


Artistes

Eugeni Prieto, aquí tens la nostra pell. Clic

Text: Sebastià Goday

Gairebé tota l'obra d'Eugeni Prieto (Tortosa, 1950) s’ha fonamentat en la fotografia del cos humà: n’ha espremut tota mena de possibilitats.


Apunts

De Lletres

Estimem els plagis

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Iván García

En aquests darrers anys, molts concursos literaris, no tan sols el Bertrana, tenen tendència a premiar novel·les de temes feministes o de recreació històrica.


Apunts

De Societat

Refugis climàtics

Text: Toni Vilà / Dibuix: Iván García

Un cop d’ull a les experiències gironines ens mostra com les accions per atendre les necessitats més urgents les han abanderat els ens locals, des de Protecció Civil i Serveis Socials.


Apunts

D'Economia

Un aniversari oblidat

Text: Teia Bastons / Dibuix: Iván García

Aquest 2023 ha fet deu anys de l’arribada del tren d’alta velocitat a Girona i a Figueres-Vilafant, un aniversari que ha passat sense pena ni glòria.


Apunts

De Música

Infidels al passat

Text: Josep Pujol / Dibuix: Iván García

Potser el paper de la crítica de la música clàssica avui és trobar altres arguments que no siguin només la fidelitat al passat.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari