Portada

Portada

Número 334

2022

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Cap a la transició energètica

Text: Puri Abarca, Àlex Hernàndez, Sònia Tubert, Bàrbara Julbe, Lluís Poch, Lluïsa Fuentes, Pau Lanao

En aquest dossier volem posar de manifest tant la situació actual com les diferents alternatives que podem trobar per afrontar el nou repte energètic. L’anàlisi de les energies renovables, tant per part dels autors dels articles com d’experts de diferents disciplines, i l’exposició dels pros i dels contres (si n’hi ha) de cada alternativa ens permeten aclarir una mica més el panorama que tenim i el que se’ns obrirà d’aquí a poc temps.


Entrevista

"El repte és treballar un concepte sense ser moralistes; aquí és on hi ha el risc"

Íngrid Guardiola, directora del Bòlit

Text: Cristina Masanés / Fotos: David Borrat

Doctora en humanitats, professora de la Universitat de Girona, assagista, realitzadora audiovisual i, des del maig de 2021, directora del Bòlit, d’Art Contemporani de Girona. Els seus llibres 'L’ull i la navalla: Un assaig sobre el món com a interfície' (Premi Crítica Serra d’Or d’assaig) i ¡Fils: Cartes sobre el confinament, la vigilància i l’anormalitat', coescrit amb Marta Segarra, disseccionen amb una mirada crítica les relacions entre cultura, tecnologia i formes de vida avui dia.


Reportatge

Cent anys de l’arribada a Puigcerdà del ferrocarril transpirinenc

Text: Vicenç Orta

Ben segur que, ara fa cent anys, les vaques cerdanes van aixecar el cap en sentir aquell artefacte que s’apropava perillosament esbufegant com un brau. De sobte, la tranquil·litat que durant segles havia caracteritzat aquesta vall es veia trencada pel so compassat i els xiulets d’un dels grans invents del segle xix: el ferrocarril.


Reportatge fotogràfic

Una transformació de les places olotines

Text: Joan Sala

Eduard Callís Freixas (Olot, 1977) i Guillem Moliner Milhau (Barcelona, 1979) han anat modificant un conjunt de places d’Olot, en una transformació que incorpora l’activitat, la memòria i la capacitat dels edificis de donar forma i vida a l’espai públic. Aquests dos arquitectes, que signen els seus projectes com Unparelld’arquitectes, el juny passat van guanyar els premis FAD Ciutat i Paisatge i FAD Ciutat i Paisatge d’opinió per la reforma de la plaça del Carme d’Olot.


Esports

De Vista Alegre a Montilivi

Text: Josep Guardiola

El documental 'Els Set Magnífics', dirigit per l’autor de l’article, va ser premiat amb el Premi Carles Rahola de televisió en l’edició del 2022. Aquests set homes, determinants en la història del Girona FC, són Narcís Codina, Josep Garrido, Joaquim Ribas, Jaume Grabuleda, Benjamí Colomer, Joan Vidal i Josep Ribera.


Lletres

Cendres, la novel·la inèdita d’Aurora Bertrana que atemptava contra la moralitat

Text: Adriana Bàrcia

'Cendres i 'L’inefable Philip' són dues cares d’una mateixa novel·la que Aurora Bertrana no va poder publicar i que per fi veu la llum. Aquests mecanoscrits del Fons Bertrana de la Universitat de Girona amaguen diverses històries dignes d’inspirar una altra novel·la basada en fets reals.


Art

Vicens Gironella, l’art com a catarsi i (re)construcció del jo

Text: Narcís Selles

En els darrers mesos, l’obra i la figura de Joaquim Vicens Gironella (Agullana, 1911 - Tolosa de Llenguadoc, 1997) han començat a sortir del pou fosc de l’oblit. Actualment, s’exposen escultures seves al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el marc de la mostra dedicada al psiquiatre Francesc Tosquelles i, a les comarques de Girona, el Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera i el Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell li dediquen una exposició i un llibre catàleg a cura de l’autor d’aquest article.


Artistes

De tu a tu, Glòria

Text: Sebastià Goday

A Santa Coloma de Farners, Glòria Morera (Terrassa, 1938) és un personatge respectat per la seva personalitat desbordant. Hi resideix des de fa dècades i sempre hi va tenir relacions familiars maternes molt properes. Ha conreat tota mena de disciplines artístiques: l’escultura, la pintura, el retrat, el bodegó, la poesia... amb uns deixos que la fan única per no haver-se arronsat mai davant de les adversitats, que en els inicis de la seva carrera no li van facilitar les coses, sigui pel fet de ser dona, sigui pel fet de voler ser lliure o per la pàtina franquista, que ho pervertia tot en el camí de l’artista.


Apunts

El feminisme i Bertrana

De Lletres

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Xavierm Roqueta

Bertrana -i no només ell- era més partidari que la dona votés, que formés part d’un govern o que estudiés a la universitat que no pas feministes que van militar al partit comunista, com Margarita Nelken.


Apunts

Històries perdudes

D'Economia

Text: Teia Bastons / Dibuix: Xavier Roqueta

Fa anys que els gironins, com la resta de la població, hem canviat els hàbits de compra.


Apunts

Ecos de la Girona renaixentista

De Música

Text: Josep Pujol / Dibuix: Xavier Roqueta

En una estimulant tesi doctoral recent sobre la música a Girona entre el 1500 i el 1650, Maria del Mar Miranda fa emergir el paisatge sonor de la Girona renaixentista i barroca.


Apunts

Ucraïna

De Societat

Text: Toni Vilà / Dibuix: Xavier Roqueta

Les guerres se sap quan comencen, però no quan acaben ni com acaben.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari