Portada

Portada

Número 328

2021

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La justícia, a examen

Falten recursos humans i materials per poder considerar-la ràpida i de proximitat

Text: Jordi Grau, Òscar Pinilla, Tura Soler, Àgata Guinó, Marina López, Xavier Pi, Marta Rodríguez

La voluntat d'aquest dossier és fer una radiografia a l’Administració de justícia a les comarques gironines, des dels jutjats de guàrdia i de primera instància i instrucció fins als tribunals de l’Audiència. Entremig hi ha prop de dos centenars d’organismes encarregats d’impartir justícia, des de la fiscalia i els lletrats de l’Administració de justícia fins als jutjats especialitzats, com el de menors, el mercantil, el laboral, el de família o el de violència contra la dona. Tampoc oblidem els advocats, agrupats ens dos col·legis professionals, el de Girona i el de Figueres.


Entrevista

"«L’existència de presos polítics i d’exiliats posa la nació catalana a les portes de la mort"

Jaume Sobrequés i Callicó, mig segle d'història

Text: Josep M. Figueres / Fotos: Joan Juanola

Jaume Sobrequés i Callicó ha encetat diverses iniciatives culturals, algunes de les quals perduren amb dinamisme, com Base Edicions, amb el seu fill Santiago al capdavant. La seva presència als papers públics és constant, atenent a una personalitat ben activa, en què preval un gran sentiment d’amor per Girona i Catalunya, alhora que una notable producció historiogràfica i política, intel·lectual, de to general, del país. Recentment ha publicat els dos grans volums dels 'Estudis d’història de Catalunya'.


Reportatge

Rodatges en temps de mascareta

Text: Jordi Camps i Linnell / Fotos: Aniol Resclosa

Després del període de confinament a causa de la pandèmia i el consegüent interval en espera dels protocols de seguretat a seguir, els equips de rodatge van tornar, a finals d’estiu, a prendre els carrers. El sector de l’audiovisual va revifar i, sobretot, va satisfer un increment de la demanda de consum sense precedents.


Reportatge fotogràfic

La gola del Ter

Text i fotos: David Fajula

La gola del Ter es descobreix com un tresor natural entre centenars de platges mediterrànies massificades quan els dies s’allarguen. És potser per això que gaudir-ne a l’hivern és una de les millors opcions, caminant sota estols de caderneres, visibles entre les branques dels arbres caducifolis que han perdut la fulla degut a la seva letargia hivernal, o parant atenció als punts foscos que, arrenglerats de forma erràtica, sobresurten entre les dunes.


Tribut

Integrat entre ses fites vitals: Fita

Text: Sebastià Goday

Una vida, la de Domènec Fita i Molat (10 d’agost de 1927 - 9 de novembre de 2020), que s’omplia segons el que explicava a qui el volia escoltar, en els seus articles o en la copiosíssima i precisa catalogació de la seva vasta producció; una necessitat, un impuls, una voluntat, un pensament dominador, una addicció, un sacerdoci seglar i no tan seglar, una xarxa, una cridòria, sempre, però, immiscint-se en i per la flama artística rebuda en la seva formació i en capacitats innates en temps i en geografies de vida no massa donades a la llibertat: franquisme irredempt, Opus Dei, paraplegia, sempre es deixava revertebrar per l’art, pel seu concepte de l’art, après a l’Hospici amb el mestre Joan Carrera, a Olot, a Belles Arts de Barcelona, amb els del grup Flamma, en no gaires viatges.


Història

Joaquim Batlle, banyolí mort en un camp annex a Mauthausen

Text: Jordi Galofré

L’aventura vital de Joaquim Batlle, un jove banyolí que va anar al front a defensar la República i va acabar morint en terres austríaques, al kommando de Ternberg, un camp annex a Mauthausen, exemplifica la sort de milers de catalans i espanyols que van morir assassinats pels nazis.


Artistes

Les ombres de Jordi Amagat

Text: Sebastià Goday

És pintura i pintor. Per dessota dels seus temes artístics transiten tota mena d’ismes, i, probablement, no sigui necessari ni convenient capficar-se a aparellar-hi cap adjectiu; són les peces de Jordi Amagat (les Planes d’Hostoles, 1956), vigoroses i treballades, figuratives i esquemàtiques, esquelètiques i musculades, carnoses, ben configurades, lluminoses i ombrades.


Apunts

D'Economia

Pensionistes mileuristes

Text: Teia Bastons / Dibuix: Xavier Roqueta

Fa anys ens vàrem esgarrifar quan es va popularitzar el concepte de mileurista, però potser s’ha parlat poc del fet que els pensionistes gironins també són mileuristes.


Apunts

De Música

Déu n’hi Duo o l’ultralocalisme

Text: Josep Pujol i Coll / Dibuix: Xavier Roqueta

A diferència de la creativitat empordanesa, que tendeix a crear una visió del món expansiva per interpretar-lo des de l’Empordà, la Garrotxa tendeix a l’autarquia.


Apunts

De Lletres

Una tempesta a Medinyà

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Xavier Roqueta

La Fira del Conte de Medinyà, impulsada per Ricard Ferrés, és la més antiga del nostre país; aquest any n’han celebrat l’onzena edició i ha sigut un gran èxit.


Apunts

De Societat

El jovent en temps de pandèmia

Text: Toni Vilà / Dibuix: Xavier Roqueta

Des dels centres de salut mental i els serveis socials municipals i comarcals s’han posat en marxa diferents programes adreçats a aquest col·lectiu.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari