Portada

Portada

Número 330

2022

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Quan el metge és la doctora

Text: Rosa M. Gil, Marta Aymerich, Montserrat Jiménez, Edelmira Domènech, Jacint Corbella, Ester Bonet, M. Dolors Dalmau, Roser Rimbau, Àngela Ruiz

Quan algú va a conèixer per primera vegada la persona que li ha estat assignada perquè l’atengui en temes de salut, és més que probable que en obrir la porta del consultori, hi trobi avui una professional amb bata blanca. Per això, sovint en qualsevol conversa casual parlem més de la doctora, que no pas del metge. Un canvi en el llenguatge que representa la culminació d’un procés de transformació social que s’ha produït en les darreres dècades.


Entrevista

Mercè Ferré, del dibuix a l’arqueologia

Text i fotos: Bàrbara Julbe

La ciutat de Girona amb una visió fragmentada, el groc dels camps de blat o el circ són algunes de les constants en la seva pintura. Nascuda el 1939, aquesta artista és d’aquelles que pinten amb el cor i bolquen en les obres tot el color i la llum que porten a dins. Coneguda també pels seus anys de treball (més de quatre dècades entre Girona i Barcelona) en el camp de l’arqueologia i la restauració, Mercè Ferré ha participat en nombroses campanyes arqueològiques tant a Ullastret com a la Ciutadella de Roses.


Reportatge

Dos mons en extinció

Text: David Iglésias / Fotos: Jordi S. Carrera

El fotògraf Jordi S. Carrera recrea la figura de la pastora Francesca Planas a finals del segle XX, a la Girona fora muralla.


Reportatge fotogràfic

Tornar a l’entorn rural

Text i fotos: Adri Salido

Hi ha moltes persones que van trobar una oportunitat per donar un tomb a la seva vida durant la pandèmia desplaçant-se lluny de les grans metròpolis, i van fugir així del trànsit, de la contaminació i les presses a les quals ens sotmeten les grans ciutats i van optar per la tranquil·litat i la qualitat de vida que el medi rural ofereix.


Perfil

Consol Vidal Riera, poesia i desert

Text: Dolors Reig / Fotos: Pere Duran

Consol Vidal, la poeta del desert, és una dona que no passa desapercebuda. Menuda, gairebé sempre porta barret i una vestimenta folgada i llarga que, en certa manera, l’agermana amb la gent del desert. Vidal és capaç d’organitzar una gran varietat d’iniciatives, des de recitals de poesia fins a portar a Girona uns pastors tunisencs.


Oficis

Els últims menestrals de Girona

Text: Rafel Pujol

En parlar dels oficis manuals que eren vigents encara durant la nostra postguerra, però que a poc a poc s’han anat perdent, l'autor de l'article tria intencionadament el mot menestral, que els designava tots, l’ús del qual ha estat el primer de perir. Sap greu, diu, que la desaparició d’alguns oficis també hagi comportat la pèrdua tant de la seva terminologia específica com de la genèrica comuna entre molts, una de les deus lèxiques més cabaloses i fèrtils.


Història

El primer diari de Calonge

Text: Allbert Vilar

La Aurora de Calonge es va començar a editar el 1887, però arran d’un article contra l’Església, l’autora i impulsora del periòdic va ser condemnada a tres anys, sis mesos i vint-i-un dies de presó, i el mitjà de premsa va desaparèixer.


Fotografia

Girona, una mirada des de Tolosa de Llenguadoc

Text: Rosa M. Gil Tort

Petita crònica de les incursions d'una associació cultural francesa a la Girona de 1910.


Artistes

Dolors Bosch Agustí: l’art de la militància i la resiliència

Text: Sebastià Goday

Sí, no para; ara prepara, sense aturall, l’exposició «Despullant la pell» a la Fundació Valvi, que li presenta el polifacètic Vicenç Altaió. Obres noves, triades d’entre les sèries en què ha treballat darrerament. Unes peces que provenen dels inicis artístics d’una Dolors Bosch Agustí (Girona, 1941) que semblaven els d’una ceramista més o menys artesanal, els d’algú que treballava el fang, que el modelava, que l’enformava, que el pintava.


Apunts

D'Economia

La crisi dels oficis

Text: Teia Bastons / Dibuix: Iván García

Els esforços s’han centrat a facilitar que tothom pugui accedir a la universitat i s’hi han abocat diners, i ara en paguem les conseqüències amb els problemes per trobar un fuster o un lampista.


Apunts

De música

Mazoni visita Beethoven

Text: Josep Pujol / Dibuix: Iván García

"Sembla que Mazoni m’hagi llegit els pensaments: mentre ell es va electrificant, jo m’encallo en el vell Beethoven", diu l'autor de l'article.


Apunts

De Lletres

Càndida Pérez i sis dones més

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Iván García

Aquesta olotina amb arrels familiars en un poble de Terol va ser cupletista i va actuar a Barcelona, a Itàlia, a l’Argentina, a París i a molts altres llocs.


Apunts

De Societat

3-S: de tutelats a ciutadans

Text: Toni Vilà / Dibuix: Iván García

A partir d’ara, quan aquestes persones compleixin la majoria d’edat podran demanar que els reconeguin les mesures i els suports que necessiten per exercir la seva capacitat jurídica.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari