Portada

Portada

Número 341

2023

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Cent anys de diversió

Text: Oriol Ponsatí-Murlà, Adrià Pujol, Rosa Maria Gil, Anna Costal, Xavier Castillón, Pau Lanao, Lucía Benito, Sergi Bassas, Marina Martín, Abeba Julián

En aquest dossier hem volgut analitzar com han evolucionat algunes de les principals formes de diversió a les comarques gironines al llarg dels darrers cent anys, seguint un fil que comença als casinos dels anys vint i trenta, continua a ritme de sardana i txa-txa-txa. Més enllà d’aquest repàs cronològic, no hem volgut deixar de banda algunes de les formes de diversió més arrelades arreu de les nostres comarques, i ens hem interessat per saber com estan, de salut, les festes majors i els carnestoltes gironins. Igualment, hem anat a parlar tant amb gent gran com amb gent jove per saber com ha canviat, especialment de la pandèmia ençà, la manera que uns i altres tenen de passar-s’ho bé.


Entrevista

Montserrat Manén, records vius

Text: David Pagès

Montserrat Manén Folch (Barcelona, 1942) és neta de l’escriptor Josep M. Folch i Torres. Estudià geologia a la Universitat de Barcelona (UB). El 1965 es va casar amb Joan Serrat, amb qui ha tingut quatre fills. L’exercici de la docència la portà al Pla de l’Estany, a Banyoles, el curs 1973-1974. De llavors ençà ha treballat de manera continuada com a professora de ciències naturals i geologia. Primer, a Girona, a l’Institut Jaume Vicens Vives, i després, durant vint-i-tres anys (i fins a la jubilació), a l’Institut Salvador Espriu, a Salt, població on resideix i on ha col·laborat amb diferents entitats. Del 2004 al 2013 va ser presidenta de Càritas Salt. L’Ajuntament de la població li va concedir el premi Tres de Març (2019).


Reportatge

Micropobles: solidaritat veïnal contra problemes de mobilitat

Text i fotos: Clara Julià

La província de Girona té pràcticament un centenar de pobles de menys de cinc-cents habitants (concretament, vuitanta-tres), una xifra que representa el 37 % del total. La falta de centres educatius de referència o d’alternatives de transport és el pa de cada dia en aquests municipis on, per contra, abunda el sentit de la comunitat i on sovint es gaudeix d’una qualitat de vida marcada per un entorn privilegiat.


Reportatge fotogràfic

Verd clar a les Planes d’Hostoles

Text: Ramon Esteban Bochaca / Fotos: Martí Navarro

Arribem al Portet, un mas situat a les Planes d’Hostoles. Ens hi espera la Clara amb el somriure enorme que la caracteritza. Ens acull com si fóssim de la família. L’enganxem feinejant a l’estable que ha construït ella mateixa, la seva parella (l’Albert) i alguns amics. Va treballant entre l’obrador i l’estable, vigilant un formatge de cabra que va bullint.


Lletres

Una festa poètica entre magnòlies

Text: Núria Martí Constans

Nit de Poetes fa trenta anys. Trenta anys consecutius de poesia sota la lluna i les estrelles. Trenta anys de perseverança per oferir un espectacle sempre emocionant.


Art

Tres historiadores de l’art que despunten

Text: Narcís Selles / Fotos: Carles Palacio

Ja fa una colla d’anys que les gironines Eva Vàzquez i M. Lluïsa Faxedas i la figuerenca Mariona Seguranyes fan contribucions importants a l’estudi del fet artístic des del terreny de la recerca històrica. Recentment, l’Associació Catalana de la Crítica d’Art n’ha reconegut el treball.


Esports

Girona, referent mundial del cicloturisme de carretera

Text: Jaume Marin, Lluís Mundet

Girona ha evolucionat amb èxit com a destinació esportiva, i concretament, de cicloturisme de carretera, seguint un model diferent, reconegut per les condicions del territori, l’alta qualitat dels serveis i l’articulació dels diferents aspectes de l’oferta turística entorn del ciclisme de carretera. Per tant, és important disposar d’un model de governança sòlid i de plans d’acció que tinguin com a objectiu el creixement d’aquest tipus de turisme, però sense arribar a la massificació.


Patrimoni

El santuari de Finestres

Text: Guerau Palmada

Avui accessible només a peu, antigament va ser un priorat benedictí, i actualment és un santuari deshabitat de la solitària serra de Finestres.


Artistes

Pere Puigbert: això és cinema

Text: Cristina Masanés

«M’apassiona crear poesia a través de la càmera (quan gravo) i a través del muntatge de les imatges (quan edito).» Director i editor audiovisual compromès amb una mirada poètica sobre el paisatge, a Pere Puigbert no li fa por convocar la bellesa. Una paraula que, lluny d’impostures romàntiques, troba en la presència de la natura. Fins avui, tots els seus projectes s’identifiquen, es reconeixen, com passa quan es té una mirada pròpia. El seu cinema va arribar l’octubre a Temporada Alta, on va projectar 'El vent que ens mou'.


Apunts

De l'Audiovisual

Jaume Genover, pioner de la IMDb

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

A Genover sempre se’l recordarà, o això espero, per la seva faceta de documentalista.


Apunts

De Ciència

Ciència i ètica

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

La reflexió ètica de la ciència la reflecteixen els textos 'Home i ciència', obra d’Oppenheimer i altres autors, i 'Ciència i consciència en l’era atòmica', de Max i Hedwig Born, que recorda la frase de Rabelais (Pantagruel): «Ciència sense consciència només és ruïna de l’ànima»


Apunts

D'Art

L’Empordà, terra d’artistes

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Si ARCO és la fira d’art que Barcelona va perdre, en un moment en què aquell model d’exhibició i negoci encara despertava entusiasmes, l’Empordà és el rebost de la creació més engrescadora.


Apunts

De la Girosfera

Algunes coses sobre els algoritmes

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

L’algoritme modula el nostre estat d’ànim, ens conduirà el cotxe i ens prendrà la feina, i potser va ser el que ens va triar la parella amb qui dormim.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari