Portada

Número 341
2023
Rdglink
Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional
Rdglink
Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona
Vídeos
En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors
Dossier
Cent anys de diversió
Text: Oriol Ponsatí-Murlà, Adrià Pujol, Rosa Maria Gil, Anna Costal, Xavier Castillón, Pau Lanao, Lucía Benito, Sergi Bassas, Marina Martín, Abeba Julián
En aquest dossier hem volgut analitzar com han evolucionat algunes de les principals formes de diversió a les comarques gironines al llarg dels darrers cent anys, seguint un fil que comença als casinos dels anys vint i trenta, continua a ritme de sardana i txa-txa-txa. Més enllà d’aquest repàs cronològic, no hem volgut deixar de banda algunes de les formes de diversió més arrelades arreu de les nostres comarques, i ens hem interessat per saber com estan, de salut, les festes majors i els carnestoltes gironins. Igualment, hem anat a parlar tant amb gent gran com amb gent jove per saber com ha canviat, especialment de la pandèmia ençà, la manera que uns i altres tenen de passar-s’ho bé.

Entrevista
Montserrat Manén, records vius
Text: David Pagès
Montserrat Manén Folch (Barcelona, 1942) és neta de l’escriptor Josep M. Folch i Torres. Estudià geologia a la Universitat de Barcelona (UB). El 1965 es va casar amb Joan Serrat, amb qui ha tingut quatre fills. L’exercici de la docència la portà al Pla de l’Estany, a Banyoles, el curs 1973-1974. De llavors ençà ha treballat de manera continuada com a professora de ciències naturals i geologia. Primer, a Girona, a l’Institut Jaume Vicens Vives, i després, durant vint-i-tres anys (i fins a la jubilació), a l’Institut Salvador Espriu, a Salt, població on resideix i on ha col·laborat amb diferents entitats. Del 2004 al 2013 va ser presidenta de Càritas Salt. L’Ajuntament de la població li va concedir el premi Tres de Març (2019).

Reportatge
Micropobles: solidaritat veïnal contra problemes de mobilitat
Text i fotos: Clara Julià
La província de Girona té pràcticament un centenar de pobles de menys de cinc-cents habitants (concretament, vuitanta-tres), una xifra que representa el 37 % del total. La falta de centres educatius de referència o d’alternatives de transport és el pa de cada dia en aquests municipis on, per contra, abunda el sentit de la comunitat i on sovint es gaudeix d’una qualitat de vida marcada per un entorn privilegiat.

Reportatge fotogràfic
Verd clar a les Planes d’Hostoles
Text: Ramon Esteban Bochaca / Fotos: Martí Navarro
Arribem al Portet, un mas situat a les Planes d’Hostoles. Ens hi espera la Clara amb el somriure enorme que la caracteritza. Ens acull com si fóssim de la família. L’enganxem feinejant a l’estable que ha construït ella mateixa, la seva parella (l’Albert) i alguns amics. Va treballant entre l’obrador i l’estable, vigilant un formatge de cabra que va bullint.

Lletres
Una festa poètica entre magnòlies
Text: Núria Martí Constans
Nit de Poetes fa trenta anys. Trenta anys consecutius de poesia sota la lluna i les estrelles. Trenta anys de perseverança per oferir un espectacle sempre emocionant.

Art
Tres historiadores de l’art que despunten
Text: Narcís Selles / Fotos: Carles Palacio
Ja fa una colla d’anys que les gironines Eva Vàzquez i M. Lluïsa Faxedas i la figuerenca Mariona Seguranyes fan contribucions importants a l’estudi del fet artístic des del terreny de la recerca històrica. Recentment, l’Associació Catalana de la Crítica d’Art n’ha reconegut el treball.

Esports
Girona, referent mundial del cicloturisme de carretera
Text: Jaume Marin, Lluís Mundet
Girona ha evolucionat amb èxit com a destinació esportiva, i concretament, de cicloturisme de carretera, seguint un model diferent, reconegut per les condicions del territori, l’alta qualitat dels serveis i l’articulació dels diferents aspectes de l’oferta turística entorn del ciclisme de carretera. Per tant, és important disposar d’un model de governança sòlid i de plans d’acció que tinguin com a objectiu el creixement d’aquest tipus de turisme, però sense arribar a la massificació.

Patrimoni
El santuari de Finestres
Text: Guerau Palmada
Avui accessible només a peu, antigament va ser un priorat benedictí, i actualment és un santuari deshabitat de la solitària serra de Finestres.

Artistes
Pere Puigbert: això és cinema
Text: Cristina Masanés
«M’apassiona crear poesia a través de la càmera (quan gravo) i a través del muntatge de les imatges (quan edito).» Director i editor audiovisual compromès amb una mirada poètica sobre el paisatge, a Pere Puigbert no li fa por convocar la bellesa. Una paraula que, lluny d’impostures romàntiques, troba en la presència de la natura. Fins avui, tots els seus projectes s’identifiquen, es reconeixen, com passa quan es té una mirada pròpia. El seu cinema va arribar l’octubre a Temporada Alta, on va projectar 'El vent que ens mou'.

Apunts
De l'Audiovisual
Jaume Genover, pioner de la IMDb
Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens
A Genover sempre se’l recordarà, o això espero, per la seva faceta de documentalista.

Apunts
De Ciència
Ciència i ètica
Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens
La reflexió ètica de la ciència la reflecteixen els textos 'Home i ciència', obra d’Oppenheimer i altres autors, i 'Ciència i consciència en l’era atòmica', de Max i Hedwig Born, que recorda la frase de Rabelais (Pantagruel): «Ciència sense consciència només és ruïna de l’ànima»

Opinió
L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris
Hemeroteca
Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí
Subscripció
Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona