Portada

Portada

Número 314

2019

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Nous camins al món rural

Text: Joan Nogué, Xavier Busquets, Neus Monllor, Anna Roca, Isabel Salamaña, Farners Cabra, M. Lluïsa Faxedas

Aquest dossier posa el focus en algunes dinàmiques del món rural poc conegudes, però molt rellevants a l’hora d’entendre’n la situació actual i, sobretot, el futur que s’apropa. Els aspectes que s’hi tracten no només tenen el valor afegit de ser poc coneguts, sinó que trenquen tòpics i qüestionen mitges veritats que tots ens havíem cregut però que no ens havíem molestat a comprovar.


Reportatge

Terres d’acollida contra el racisme quotidià

Text: Sara Montesinos / Fotos: Martí Albesa

Els reportatges de migracions sempre comencen amb dades. Dades oficials i dades d’ACNUR. Dades que recorden quantes persones refugiades hauria d’haver acollit l’Estat espanyol, dades que demostren que Europa va obviar la seva responsabilitat amb països com Grècia i Itàlia. Dades que responen a arribades i relocalitzacions però que no preveuen les persones que marxen, que canvien de destinació o que no es conformen amb un destí imposat. La frontera sud ja és la via d’entrada més nombrosa i deixa enrere les illes gregues i la sortida de Líbia fins a la bota


Entrevista

"Parlar en català és defensar una llengua i una cultura petites però essencials"

Text i fotos: Glòria Granell

Salem Zenia (Algèria, 1962) és periodista i escriptor. Defensor de la cultura amaziga del nord d’Àfrica, va arribar a Catalunya el 2008 gràcies al Programa Escriptor Acollit del PEN Català. Ha publicat els poemaris 'El sol ce' i 'Jo soc l’estranger' i la novel·la 'L’arrel de la boira'. Des d’Olot continua escrivint una literatura de compromís amb la seva cultura, que es resisteix amb moltes dificultats a ser arabitzada i islamitzada. Tot i la gravetat dels temes tractats durant l'entrevista, el somriure amistós de Zenia s’esborra poques vegades.


Agricultura

Sembrant el benestar de les persones

Text i fotos: Àlex Hernàndez

Mantenir un petit hort és la fórmula aplicada al Baix Empordà, des del 2015, per recuperar l’autoestima i donar una via per sortir de l’exclusió social. Aquesta és la idea en què es basa el projecte «Horts comunitaris» que Càritas de Girona va iniciar l’any 2015, amb l’ajuda de Dipsalut, i en el marc del qual ja hi ha més d’un centenar d’horts a la comarca del Baix Empordà.


Reportatge fotogràfic

Fotos: Jon Iker Aizpun / Text: Fernando Aizpun

Walter Benjamin, un dels pensadors més importants del segle XX, va perdre la vida el 26 de setembre de 1940, al seu pas per Portbou, mentre intentava fugir dels perseguidors que l’aguaitaven. Hem recreat en un dietari imaginari el seu recorregut per aquests escenaris de l’Alt Empordà, fent veure que l’acompanyem en els seus darrers instants. Pensem que és una de les millors maneres d’aproximar-nos a aquest episodi, d’entendre la bellesa enigmàtica i torbadora d’indrets com Portbou, que són per a alguns els escenaris de la seva tragèdia, l’últim trajecte al costat dels «sense pàtria»,els desterrats i els desesperats.


Biografia

Salvador Carrera, un senyor que vivia i deixava viure

Text: Jordi Grau

Va donar nom a una determinada manera de fer a la Diputació de Girona. En una institució en què, per un canvi de les regles de joc, CiU va passar de dominar a bastament en el primer mandat democràtic a fer-ho per només un vot, Salvador Carrera i Comes va saber governar-la de 1983 a 1987. I ho va fer amb una recerca contínua del consens, el treball conjunt de tots els diputats, una discreció total i una voluntat inalienable de rellançar la institució i convertir-la en un ajuntament d’ajuntaments. Havia estat alcalde de Ribes de Freser i després va ser diputat, senador i activista social, però el seu pas per la Diputació va ser batejat i es recorda com "l’estil gironí de fer política".


Història

Els monjos benedictins d’Encalcat, a Besalú

Text: Rafel Pujol

El monestir benedictí de Sant Pere de Besalú, fundat al segle x, s’extingí amb l’exclaustració de 1836, conseqüència de la desamortització de Mendizábal. De la Guerra Civil ençà, no n’ha quedat res més que la bella església abacial, renovada al segle xii, amb una gràcil i preciosa girola, que ara és la parroquial. Poca gent sap, però, que al primer terç del segle xx s’hi instal·laren els benedictins d’Encalcat (França).


Música

Mercedes Padrosa, la pianista desconeguda

Text: Lluís Brugués

En pocs anys, María Mercedes Padrosa Allué va passar d’un primer pis del número 13 del carrer de la Plateria de Girona als escenaris més importants dels auditoris i teatres mundials. La van batejar arreu com de "prestigio gerundense" i com "la pianista de las dos manos derechas".


Un entre 750.000

"Els nens m’ho han ensenyat tot"

Text i fotos: Judit Pujadó

La vocació l’ha tinguda sempre a dins per bé que el seu pare, Josep Escarrà, fos un dels millors sastres de les comarques gironines i per casa seva hi passessin persones "molt importants a fer-se els trajes blancs per mudar a l’istiu". I que la seva mare, Rosa Juan, que era de Bàscara, l’ajudés a "cosir, cosir i cosir... perquè tenien molta feina".


Apunts

D'Economia

Text: Teia Bastons / Dibuix: Montse Mayol

Cada català llença una mitjana de 35 quilos de menjar a l’any que, sumats, equivalen al que permetria alimentar 500.000 persones durant un any.


Apunts

De Música

Text: Josep Pujol / Dibuix: Montse Mayol

Cent anys després el mite persisteix, i això que Ricard Viladesau va deixar La Principal de la Bisbal el 1970 i, amb ella, la seva trajectòria com a intèrpret, als cinquanta-dos anys.


Apunts

De Lletres

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Montse Mayol

Avui les presentacions no són el que eren: hi va menys gent, hi ha molta més tendència a opinar que a escoltar, i no parlem de comprar el llibre que es presenta.


Apunts

De Societat

Text: Toni Vilà / Dibuix: Montse Mayol

Biodrissa és la primera botiga de fruiteria i verdureria de Girona que permetia la degustació dels productes en el mateix local.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari