Portada

Portada

Número 313

2019

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

El model d’assistència psiquiàtrica de les comarques gironines

Text: Rosa Maria Gil, Antoni Vilà, Martí Masferrer (coordinadors)

Les comarques de Girona han estat capdavanteres des de fa més de 130 anys en l’atenció a la malaltia mental. L'any 2019 es compleixen quinze anys de la inauguració del Parc Hospitalari Martí i Julià. Aquesta data va marcar la normalització definitiva de l'assistència a la salut mental i va consolidar el camí cap a l'èxit, com a culminació d'un procés centenari. Aquest dossier representa, alhora, el reconeixement i una celebració per a tots els implicats, i una crònica d'aquells anys, entre el plom i l'esperança, viscuts en primera persona i explicats pels seus protagonistes.


Reportatge

Quaranta anys de les primeres eleccions municipals

Text: Jordi Grau

El 3 d’abril de 1979, quaranta-cinc anys i dos mesos després de les últimes eleccions municipals, els ciutadans van ser cridats a les urnes per renovar els ajuntaments i escollir democràticament els seus alcaldes. L’herència que es van trobar els nous alcaldes i regidors va ser una gran precarietat de recursos econòmics i tècnics, uns funcionaris envellits o fidels al sistema que es volia enterrar, un urbanisme que campava desbocat i una escassedat manifesta de serveis bàsics. Aquest negre panorama es va veure compensat per l’entusiasme dels candidats que sabien que, amb ells, el poble tornava als ajuntaments.


Entrevista

"El Barri Vell no és l’èxit principal; posar-lo primer trivialitza l’èxit"

Text: Salvador Garcia-Arbós

Joaquim Nadal i Farreras (Girona, 1948), historiador, alcalde de Girona entre el 1979 i el 2002, diputat al Parlament de Catalunya del 1984 al 2012 i conseller del Govern de la Generalitat entre el 2003 i el 2010 repassa la seva trajectòria i desgrana algunes de les seves principals idees en aquesta entrevista.


Reportatge fotogràfic

Els secrets del Ridaura, una finestra a l’edat del gel

Text: Jaume Ramot / Fotos: Rosa Matesanz

Al tram alt del Ridaura s’hi troba el que els biòlegs anomenen un hotspot. A casa nostra podríem traduir aquest anglicisme com un punt amb altes concentracions d’espècies amenaçades. En pocs centenars de metres podem trobar les darreres poblacions a Catalunya d’herba de la gota (Drosera rotundifolia), d’espiga d’aigua (Potamogueton polygonifolius) o d’orquídia de tardor (Spirantes stivalis). Per acabar d’arrodonir la llista somiada per qualsevol botànic, caldria afegir-hi espècies tant o més atractives, com ara el lletimó (Dictamnus albus), el marcòlic (Lilium martagon) o la falguera reial (Osmunda regalis), entre d’altres.


Lletres

Els vincles gironins de Guillem Díaz-Plaja

Text: Carles Bastons

A més de ser un prestigiós intel·lectual, catedràtic d’institut, assagista i conferenciant de projecció internacional, Guillem Díaz-Plaja (Manresa, 1909 - Barcelona, 1984) va tenir molts vincles amb les terres gironines.


Art

El Fons Francesc Casademont, de la mà de Maria Àngels Mercader

Text: Glòria Granell

El 2015 la família Casademont-Mercader va cedir el seu fons bibliogràfic i documental a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. L’estudi del fons permet resseguir la recepció de l’obra del pintor i l’evolució de la història de l’art al nostre país durant la segona part del segle xx. Repassar la documentació ens descobreix també la figura de Maria Àngels Mercader, esposa del pintor, persona de cultura, editora i curadora dels documents que ara formen el fons.


Perfils

Abraham Simon, cuiner inconformista

Text: Jordi Arbonès / Fotos; Claudi Valentí

És una persona que, a banda de saber cuinar, té una virtut inhabitual: s’estima i explica en públic la cuina sense ser un professional del món gastronòmic. Mai no li ha passat pel cap, ni de jove, muntar un bar, un restaurant o una empresa de catering. La seva família ha estat relacionada amb Calella de Palafrugell des de fa dècades (han estat dels primers estiuejants).


Taller de nous creadors

Herois

Text: Ariadna Gabarda / Dibuix: Carolina Valle

"Tocava posar-se al dia i fondre’s en mil secrets i confiances a plena llum d’un dia de setembre. Feia setmanes que no es veien, tenien massa trasbalsos i angoixes per trobar un moment de la setmana i quedar al bar de la plaça. Dues pintes West Coast IPA, si us plau. I s’asseurien cansats a la terrassa". Així comença el relat d'Ariadna Gabarda per a aquest número de la revista, il·lustrat per Carolina Valle.


Apunts

De l'Audiovisual

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Iván García

S’inicia una línia de treball amb molt futur i amb clars beneficis per a l’alumnat, el professorat, l’escola i sobretot els sectors cultural i educatiu en general.


Apunts

D'Art

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Iván García

Seria un bon pas cap al reconeixement que mereix Fargnoli que hi hagués almenys l’intent d’unificar aquest valuosíssim patrimoni fotogràfic en un sol catàleg, si més no virtual.


Apunts

De la Girosfera

Text: Blai Gasull / Dibuix: Iván García

En el món hiperconnectat en què estem,cada cop ens relacionem menys directament i més a través de les diverses interfícies que ens envolten i ens saturen ininterrompudament d’imatges i de dades.


Apunts

De Ciència

Text: Joan Miró / Dibuix: Iván García

No és estrany que l’atomisme, la quàntica, la mecànica, la termodinàmica, la cosmologia, l’evolució biològica, la teoria del caos… hagin estat camps de trobada de la filosofia i la ciència.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari