Normes de redacció

Normes aprovades per la Junta de Govern de la Diputació de Girona de 26 de gener de 2010.

6. Il·lustracions i fotografies


És recomanable adjuntar fotografies que il·lustrin i enriqueixin el contingut. Els gràfics, mapes, fotografies i imatges s’han de presentar separats del text, en arxius independents.

Quan sigui possible, les figures s’han de subministrar en format EPS o TIFF. La resolució ha de ser d’un mínim de 300 ppp (punts per polzada), en les mides que s’ha d’imprimir i en format CMYK (RGB no és vàlid per a impressió). Resolució: 300 ppp (punts per polzada) o, en versió mètrica, 118 ppc (píxels per centímetre). Per saber els píxels necessaris, cal multiplicar els centímetres que mesurarà la foto impresa per 118. Una foto a tota pàgina, p. ex. de 21 x 30 cm, hauria de fer 2.500 d’ample x 3.500 píxels d’alt. És a dir: 21 cm x 118 = 2.478 píxels i 30 cm d’ample x 118 = 3.520 píxels totals. Els serveis informàtics de la Revista de Girona atendran qualsevol consulta en aquest sentit.

Si es presenten originals en suport paper, aquests han d’estar en perfectes condicions per assegurar una reproducció de qualitat. Juntament amb l’original, s’ha d’aportar una relació de les figures que inclou.

Cada fotografia haurà d’incorporar una referència o nom d’arxiu que la identifiqui. Ha de constar de tres parts:
1- Tema
2- Número d’ordre
3- Breu descripció
Un exemple de nom d’arxiu: “JosepPla_01_Casa pairal”.

El suport ideal és el CD degudament etiquetat i amb una imatge externa per a una ràpida classificació. Els gravats, dibuixos o fotografies han de ser de bona qualitat i han de portar un peu de foto cadascuna. Els peus de foto s’han d’escriure al final del text de l’article i han de començar amb el títol de l’arxiu per tenir una referència. Quan sigui possible s’ha de citar la procedència de les fotos o gravats utilitzats, de l’arxiu o biblioteca d’on provenen.

Les fotografies han d’incloure metadades, una eina bàsica per a l’organització, classificació i descripció de la informació de cada imatge. Hi ha moltes maneres d’escriure o visualitzar metadades. Una de les més utilitzades és un recurs del Photoshop [Menú Arxiu > Informació d’arxiu], on es poden veure i escriure molts ítems de les metadades.

Les fotografies que hagin estat encarregades per ser publicades a la Revista de Girona passaran a formar part de l’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Les condicions relatives als drets de la Diputació es formalitzaran per escrit prèviament amb els fotògrafs.

En relació amb les il·lustracions, són d’aplicació les mateixes condicions (cessió de drets, compensacions, obligacions i drets dels creadors) que figuren a l’apartat 2 d’aquestes normes de redacció.

Si es disposa d’una gravació en vídeo o àudio per complementar l’article, s’inclourà a l’edició en suport digital al web de la revista. En aquest cas, cal tenir en compte les especificacions tècniques següents:

— So: format MP3
— Vídeo: format AVI o MP4

Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari