Portada

Portada

Número 321

2020

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

L'arribada del progrés

Text: Pere Bosch, Ure Comas, Jordi Camps, Dani Vivern, Àngel Jiménez, Rosa Maria Gil, Enric Saguer

A finals del segle xix i principis del xx, el món va viure amb fascinació la invenció d’alguns prodigis tecnològics tan meravellosos com inexplicables. Les comarques gironines van participar, lògicament, en aquell procés. En alguns casos, com ara en l’adopció del telèfon o de l’enllumenat públic, van ser pioneres, en bona part pel paper que van tenir alguns promotors, entre els quals cal destacar l’enginyer Narcís Xifra i la família Dalmau. En altres casos, com ara en el del ferrocarril, van fer-ho a remolc o, fins i tot, amb retard; bàsicament, perquè es tractava de projectes majúsculs que no van comptar amb l’empenta de les institucions ni de la societat civil.


Reportatge fotogràfic

Plantant cara a la Covid-19

Text: Josep M. Sirvent, Àngels Gispert, Núria Fuertes, Antoni Castro, Pilar Solé Turon, Ramon Orriols

Professionals de l’Hospital Josep Trueta de Girona relaten amb imatges i textos la lluita contra el coronavirus.


Història

La grip del 1918 i Josep Pla

Text: Evarist Puig

A tot el món, també a Catalunya, aquella epidèmia ha quedat a la memòria col·lectiva com un episodi terrible En un article publicat el 1927 al setmanari Baix Empordà, Josep Pla relacionava l’origen de la seva vocació d’escriptor amb l’epidèmia de grip del 1918. La malaltia feia estralls. Es morien els seus amics i les cases eren plenes de malalts. «Potser tots estàvem una mica enfebrats», deia.


Tribut

Quasi un segle dedicat a Girona

Joaquim Nadal, Jordi Dalmau

Enric Mirambell Belloc (Girona, 12 de juliol de 1922 - 6 de març de 2020) va morir quatre mesos abans de fer els noranta-vuit anys. Ha estat una presència gironina, fins al punt que queda en la memòria col·lectiva ciutadana la seva imatge, caminant, encara setmanes abans de morir, amb pas decidit pels carrers de la ciutat.


Medi Ambient

Fonts del Montseny gironí

Text: Òscar Farrerons

El projecte «Fonts del Montseny» és un treball de recerca teòrica i empírica en el conjunt de la Reserva de la Biosfera del Montseny que ha investigat el llegat històric fontinal al Montseny i l’ha revisat, tornant a visitar les quasi nou-centes fonts del massís, per reivindicar aquest patrimoni històric, cultural i natural amb nous estudis i fotografies.


Història

El general Ríos Capapé, un peix gros controvertit

Text. Josep Clara

El militar més il·lustre i ben plantat de Figueres, Joaquín Ríos Capapé, va ser un dels generals recompensats per Franco amb el grau de tinent general. Com molts altres africanistes, participà en activitats il·lícites. A València va ser conegut com el Chulo que Castiga. El seu exemple posa de manifest que els generals franquistes eren ambiciosos i que transgredien la norma que prohibia als homes d’uniforme exercir una altra professió.


Artistes

Jordi Mitjà, la dislèxia de les coses

Text: Cristina Masanés

El treball de Jordi Mitjà (Figueres, 1970) no és d’accés fàcil. . I és que el treball de Mitjà és molt heterogeni. Ho és en formats i en materials, en intencions i en processos.


Exteriors

La plaça de Baldiri Reixach de Santa Cristina d’Aro

Text: Joaquim Pijoan

La Plaça. Era el punt de trobada i esbarjo de la infantesa de l'autor. Encara no hi havia els castanyers d’Índies; els hi va plantar en Pitu agutzil, i fa poc els han talat i els han substituït per til·lers.


Apunts

De Ciència

Ciència i política

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

El 15 de juliol de 1939, Leó Szilárd i Eugene P. Wigner van convèncer Albert Einstein perquè signés una carta adreçada al president F. D. Roosevelt sobre la possibilitat de construir una bomba molt potent.


Apunts

De la Girosfera

Recobrar el futur

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

La història de les videoconferències és llarga i es remunta als orígens del telèfon. Des del començament del segle xx hi ha vinyetes futuristes que les anticipen.


Apunts

D'Art

De la part de l’ombra

Text: Eva Vàzque / Dibuix: Marc Vicens

La investigació de la documentalista Cristina Masanés traurà a la llum una trentena de noms de pintores, escultores, caricaturistes, fotògrafes i dissenyadores, moltes de les quals poc o gens estudiades fins ara.


Apunts

De l'Audiovisual

La traïció de les pantalles

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Quan va començar la pandèmia, l’estat d’alarma i l’alarma d’estat, em va venir al cap la pel·lícula 'Contagi', de Steven Soderbergh.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari