Portada

Portada

Número 311

2018

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

La indústria musical: captant i difonent el so

Text: Xavier Castillón, Sebastià Roig, Gerard Bagué, Adrià Cortadellas, Alícia Martínez, Xavi Teixidor, Salvador Garcia-Arbós, Pau Planas, Jordi Camps Linnell, Gemma Busquets, Eloi Camps, Ramon Moreno, Josep Pastells, Carles Pujol, Pili Turón

El 1988, Sangtraït va publicar el seu primer disc, gravat en uns estudis d'Esplugues i editat pel segell barceloní Picap, i el mateix any Sopa de Cabra va enregistrar la seva primera maqueta a l'estudi que el músic Marc Girona va muntar a casa seva, als Masos de Pals: era l'única opció que, en aquell moment, tenien els grups gironins emergents per plasmar les seves cançons en una cinta. Trenta anys després, la situació ha millorat substancialment, i paral·lelament a la consolidació d'una sòlida escena musical, tant pel que fa a la proliferació de grups com d'esdeveniments, s'ha creat també una important indústria musical a les comarques gironines, amb una àmplia oferta d'estudis de gravació i empreses de sonorització d'espectacles, discogràfiques, promotores de concerts i festivals, agències de management, etc., que es troben entre els més actius del país.


Reportatge

El Collell, la vida a l'internat

Text: Jordi Arbonès / Fotos: Claudi Valentí

La infantesa de més d'una generació es va decidir en una mola impressionant, un lloc enmig d'un paratge de naturalesa feréstega i d'aire idíl·lic, un territori recorregut per llegendes i amb un rerefons religiós que, al segle passat, després de ser seminari a la postguerra, es va convertir en un centre educatiu per a milers de nens i adolescents. L'internat del Collell era a prop de Banyoles i Mieres, a la parròquia de Sant Andreu del Torn. L'autor, que hi va estar internat, en parla amb coneixement de causa.


Entrevista

"He estat independentista des que vaig néixer"

Josep Rahola, enginyer i polític d'ERC

Text: Enric Pujol / Fotos: Miquel Millan

Josep Rahola i d'Espona (Barcelona, 1918), enginyer de professió, va ser senador d'ERC des del 1977 fins al 1986. Centenari, conserva el cap clar i una memòria precisa. Encara ara llegeix cada dia el diari per seguir l'actualitat. Al final de l'entrevista va confessar que ens havia dit «coses que no havia explicat mai a ningú».


Reportatge fotogràfic

Colors humans de Girona

Fotos i text: Marcelo Caballero

'Colors humans' és un personal teixit d'instantànies de Girona que responen a una aspiració de qualitat que sorgeix cada vegada que l'autor surt a fer fotografies de carrer: trobar-se amb la vitalitat urbana. Aquesta vitalitat, percebuda com un joc subjectiu, íntim i apassionat entre la seva càmera i la llum, troba, a través de les fotografies d'aquest reportatge, un romanç de cromatismes cosmopolites: entre vidres, cartells, formigó, acer i rostres anònims que apareixen i s'amaguen sense deixar rastre en una successió constant en els espais públics.


Biografia

Gaspar Espuña: l'educació, el turisme i l'empresa des de l'humanisme cristià

Text: Joan Cals

Gaspar Espuña i Berga (Olot, 1935 - Barcelona, 2017) va ser una personalitat d'origen olotí. Emprenedor i creatiu, desenvolupà la seva vida en ambients diversos, des de l'àmbit religiós fins al cívic, l'educatiu i l'empresarial, i impregnà els seus projectes d'un esperit humanista cristià, social i de servei a Catalunya. Sempre, envoltat de joves.


Música

Acords camaleònics: la música de Ricard Viladesau

Text: Jesús Ventura

Segur que les tecnologies ens permetran conservar i apreciar eternament les indiscutibles facultats interpretatives del Príncep de la Tenora, i que les seves versions de les sardanes més emblemàtiques esdevindran referents durant molts i molts anys per a futurs instrumentistes. Però l'autor de l'article pensa que el que quedarà per sempre de Ricard Viladesau (Calonge, 1918 - Barcelona, 2005) serà l'obra musical. El Viladesau compositor, el de les harmonies senzilles però exactes, el dels cànons intuïts, anunciats i sorprenents a la vegada, l'autor dels acords camaleònics.


Lletres

L'etnògraf que somiava el migjorn

Text: Jordi Dausà

Aquest 2018 s'ha celebrat el centenari de la mort del cassanenc Xavier Carbó i Maymí, que malgrat la joventut va destacar en el camp de l'etnografia, la lingüística i la poesia. El tristament famós brot de grip espanyola va segar la vida del clergue, que semblava cridat a ser un dels regeneradors de la cultura catalana.


Perfils

Gervasi Sais, la memòria de sa Tuna

Text: Miquel Martín / Fotos: Paco Dalmau

Gervasi Sais i Pilsà va néixer a Begur el 1927. És fill d'una nissaga de pescadors vinculats a sa Tuna i el mas d'en Llor. Amb tot just cinc anys, va perdre la mare i va aprendre de pescar i d'anar en mar amb el seu avi, Pere Sais i Marquès, a qui Josep Pla fa sortir sovint a la seva obra amb el nom de Pere Pagell. La seva vida va quedar definitivament lligada al mar i a la pesca, i durant anys va ser alcalde de mar i alcalde pedani de sa Tuna.


Apunts

De l'Audiovisual

Un imaginari audiovisual gironí

Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens

Tenim prou històries per fer adaptacions i guions que ens expliquin una mica a nosaltres mateixos al món.


Apunts

D'Art

Llavanera en el seu deliri

Text: Eva Vàzquez / Dibuix: Marc Vicens

Per les seves aficions atlètiques, va arribar tard a la pintura, però va posar-hi la mateixa fúria que aplicava a tots els ordres de la vida.


Apunts

De Ciència

Emocions i ciència

Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens

Trobar aigua a Mart o a la Lluna desvetlla el desig mig adormit d'explorar el sistema solar.


Apunts

De la Girosfera

Les orelles del mòbil

Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens

Els nostres insignificants secrets domèstics bé valen, a canvi, la comoditat que, en tantes coses, els mòbils ens proporcionen.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari