Portada

Portada

Número 316

2019

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Valentí Fargnoli, el fotògraf

Text: Joan Boadas, David Iglesias, Carmen Perrotta, Núria F. Rius, Juan Naranjo, Josep Pérez Pena, Montserrat Baldoma, Xavier Antich, Joan Fontcuberta, Prudenci Bertrana

La publicació, a final del 2018, del llibre 'Fotografia en temps de noucentisme. Adolf Mas, Valentí Fargnoli, Jeroni Martorell i el Repertori iconogràfic', editat per l’Ajuntament de Girona, ha permès una aproximació nova al treball i a la figura del fotògraf Valentí Fargnoli Iannetta (Barcelona, 1885 - Girona, 1944). Aquest dossier, al qual hem convidat a participar especialistes de diferents àmbits del coneixement, vol ser una nova contribució a la persona i a l’obra d’un fotògrafd’excepció que, gràcies a la seva autoexigència, el seu rigor, la seva qualitat tècnica i la seva creativitat, ens ha deixat un llegat d’un valor capital.


Entrevista

"La dansa expressa coses profundes que no es poden dir amb paraules"

Anna Ventura, 'Natsuki', ballarina, productora i coreògrafa

Text: Gerard Bagué / Fotos: Pere Duran

Parla un català de Girona amb un deix afrancesat, fruit dels trenta anys de treball a Normandia. Allà és una artista molt respectada, amb companyia pròpia. Afirma que la dansa proposa un missatge, més enllà dels mots, fins i tot del seny.


Reportatge

Trenta anys treballant per mantenir viu el català

Text: Elisabet Don

Amb l’objectiu d’afavorir l’ensenyament i fomentar l’ús de la llengua catalana, el 1989 es posava en marxa el Consorci per a la Normalització Lingüística, un ens públic creat per la Generalitat de Catalunya i les administracions locals (ajuntaments, diputacions i consells comarcals). D’això, ja fa tres dècades. Des de llavors la maquinària de la institució no ha deixat de funcionar, oferint cursos i activitats per preservar el català i convertir-lo, d’aquesta manera, en una eina de cohesió social gràcies al treball en xarxa amb diferents entitats i associacions


Reportatge fotogràfic

L’Alzheimer a Catalunya, la generació oblidada

Fotos: David Aparicio / Text: Björn Goettlicher

L'Emèrita, de vuitanta anys vivia sola, a Galícia, en un petit poble de muntanya. Quan li van diagnosticar Alzheimer, els seus familiars més propers van prendre la decisió de traslladar-la a Catalunya.


Biografia

Pep Iglésias: un viatge als centres del món

Text: Eudald Camps

Pep Iglésias ens va deixar el 2018, exactament deu anys després de la publicació de 'Projeccions, interiors amb artista', el projecte, segons ell, «més personal i aliè al format periodístic». Revisem, des de la distància, la memòria d’aquell viatge humà i fotogràfic.


Música

Els darrers músics sense solfa de l’Alta Garrotxa

Text: Josep Garcia i Miràngels, Albert Massip

Tocaven d’oïda i, del que avui anomenem llenguatge musical (la solfa), només n’havien sentit a parlar. Sols o fent duet (o tercet, només en algunes ocasions especials), s’ocupaven de tota la música de la diada festiva: des del ball (el moment màxim de la vida social), fins a la cerimònia religiosa, passant per la cercavila, les sardanes i, si s’esqueia, el llevant de taula.


Història

Cent cinquanta anys de la insurrecció federal al Baix Empordà

Text: Àngel Jiménez

L’historiador Borja de Riquer es lamentava que hagués passat la data del 1868, any de la Revolució de Setembre, i que ningú no s’hagués adonat de la importància de l’efemèride. No voldríem que passés el mateix amb l’intent de declarar la República a les terres gironines, conegut com el Foc de la Bisbal, el 1869.


Artistes

Corominas, jugant entre papers i el blau Montserrat

Text: Sebastià Goday

Quim Corominas viu en un laberint formal indestructible on la vida quotidiana s’encavalca amb la producció artística, també, si cal, en distintes matèries: papers de tota mena, joguets inviolables, capses a l’aguait de nous continguts, els pop-up en estat de repòs, catàlegs d’art com a autoreferències genèsiques.


Apunts

D'Economia

Recanvi a les cambres

Text: Teia Bastons / Dibuix: Iván García

Les eleccions celebrades abans de l’estiu van comportar canvis substancials en aquestes corporacions que, malgrat ser centenàries, també són qüestionades, i desconegudes, per una part important de la societat.


Apunts

De Música

Notícies de Marc Timón

Text: Josep Pujol / Dibuix: Iván García

Un cop instal·lat a Los Angeles, què havia de fer sinó trucar a les portes del cinema?


Apunts

De Lletres

Criticar el crític

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Iván García

Avui anomenem crítiques el que sovint no són res més que ressenyes. O favors que es tornen i que d’una manera o altra es cobren.


Apunts

De Societat

Envellir amb bon tracte

Text: Toni Vilà / Dibuix: Iván García

Els maltractaments causats a les persones grans han quedat sovint amagats en la intimitat familiar o dins d’un centre.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari