Portada

Portada

Número 312

2019

Rdglink

Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional

Rdglink

Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona

Vídeos

En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors

Dossier

Els efectes del canvi climàtic

Text: Anna Ribas, Carles Bayés, Josep Calbó, Laura Llorens, Josep Mas-Pla, Joan Bonany, Francesc Camps, Joaquim Carbó, Joan Serra, Francesc Domingo, Robert Savé, Margarida Casadevall, Josep Lloret, Rosa Maria Fraguell, Mercè Jané, Gabriel Borràs

En aquests inicis de segle XXI la preocupació pels impactes ja observats del canvi climàtic i, sobretot, pels que ens afectaran a partir d’ara s’ha convertit en un problema no només científic, sinó també social, econòmic i polític. Les terres gironines no són alienes al canvi climàtic i els seus efectes. Des del món científic i des de les administracions gironines també ha aparegut aquesta necessitat per l’estudi i l’acció a fi d’incorporar actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic en l’àmbit local i regional. De tot plegat, n’estan resultant nous coneixements i polítiques que hem volgut recollir en aquest dossier.


Entrevista

"El problema de l’art és que l’han posat en un pedestal"

Glòria Bosch, directora d'art de la Fundació Vila Casas

Text: Josep Pastells / Fotos: Pere Duran

Glòria Bosch Mir (Girona, 1955) és directora d’art de la Fundació Vila Casas des de fa gairebé divuit anys. Abans va dirigir el Museu d’Art de Girona (1995-2001), les galeries Salvador Riera (1990-1994) i Espais (1987-1990). Qualsevol intent de definir-la amb termes com crítica d’art, investigadora o comissària contradiu la seva voluntat de defugir les percepcions codificades, de barrejar l’art amb altres disciplines (literatura, música, filosofia, teatre, ciència, cinema, fotografia...), per aportar una mirada polièdrica. Afable i riallera, refusa les etiquetes i proposa treballar la flexibilitat mental, trobar les connexions que es generen des d’una actitud creativa


Reportatge

La Fortalesa de Kerunta

Text: Salvador Garcia-Arbós

La conversió de l’antiga fortalesa militar del segle xix de Sant Julià de Ramis en un complex cultural i d’oci ha atorgat una nova vida a la muntanya dels Sants Metges. Testimoni de l’evolució de Girona des d’aquell dia del segle vi aC en què els ibers van decidir fundar la ciutat emmurallada de Kerunta, la muntanya i, sobretot, el seu subsol són Bé Cultural d’Interès Nacional, que els papers resumeixen amb unes sigles de ressonància financera: BCIN.


Reportatge fotogràfic

L’Empordà, agricultura de quilòmetre zero

Text: Anna Font / Fotos: Conxi Molons

L’Alt Empordà ha estat una font d’inspiració des de temps remots. És precisament el seu paisatge, modelat per la tramuntana, l’agricultura i la ramaderia, el que ha fascinat els visitants. Si hi ha un sector en què la marca Empordà es manté com a sinònim de qualitat i territori, és el gastronòmic.


Història

Josep Pla, antifranquista

Text: Enric Pujol

La posició política que Josep Pla va mantenir al llarg de la dictadura del general Franco (1939-1975) ha estat motiu d’una viva polèmica que encara no ha finalitzat. És ben sabut que, durant la Guerra Civil, del 1936 al 1939, Pla va donar suport actiu al bàndol «nacional» i que des del seu exili (primer a Marsella i després a Roma) arribà a espiar en favor dels militars insurrectes.


Arqueologia

Sidillà, de vil·la romana a aglomeració medieval

Text: Gisela Ripoll, Francesc Tuset, Josep Benseny, Inma Mesas

Els resultats del projecte de recerca dut a terme els últims quatre anys a Sidillà (Sant Llorenç de les Arenes, Foixà, Baix Empordà) demostren l’existència d’una ocupació romana, una necròpolis amb enterraments des de finals del segle iv fins molt a inicis del segle xii, la construcció d’una església a inicis del segle x i l’organització al seu entorn d’un poblat existent fins que la duna al·luvial cobrí tot el jaciment a finals del segle xi i provocà el trasllat de la població a Sant Llorenç de les Arenes i el consegüent i inexorable abandó del lloc.


Art

Els museus d’art d’Olot, a l’abast de tothom

Text: Joan Sala / Fotos: Blai Farran

En els darrers dos anys s’han remodelat completament tant el Museu de la Garrotxa com el Museu dels Sants. Per fer-ho, s’han tingut en compte les directrius actuals per als museus d’art, com per exemple els criteris d’accessibilitat per a tot tipus de persones, amb textos amb la grandària adequada i de lectura apta per a tothom. També hi ha racons pedagògics per als més menuts, dossiers familiars que ajuden a fer el recorregut, imatges que van apareixent en diversos llocs de l’itinerari per completar la informació... En conjunt, un seguit de recursos que faciliten la visita.


Ciència

L’observatori astronòmic d’Albanyà: les meravelles del cel

Text: Cristina Clopés

L’observatori astronòmic d’Albanyà es va crear l’any 2017 i durant els sis primers mesos va rebre més de 4.500 visites. El director és l’informàtic Pere Guerra i el president és l’astrofotògraf Juan Carlos Casado. Aquest espai destaca per l’avançada tecnologia, per l’espai natural que l’envolta i perquè té un dels cels més nets i purs de l’àmbit nacional i internacional.


Perfils

Pere Tubert, la radicalitat del servei als altres

Text: Josep Campmajó

A Pere Tubert li hauria agradat ser camioner. Si hagués pogut escollir, és clar. Perquè, per sobre de moltes coses, a ell li agrada viatjar. Malgrat aquest desig, al seu poble natal ningú en tenia cap dubte: quan el petit Pere pogués treballar, ho faria a l’Ajuntament. El seu pare era el sereno del poble, l’últim sereno de Cassà de la Selva. Així que era normal esperar que el nano, nascut l’any 1953, quan fos prou gran per treballar, ho fes amb nòmina del municipi. Però les coses no van anar com la majoria s’imaginava.


Apunts

D'Economia

La bombolla del lloguer gironí

Text: Teia Bastons / Dibuix: Xavier Roqueta

El problema és haver deixat que el dret a l’habitatge s’hagi convertit en un negoci.


Apunts

De Música

Fulgor i declivi de la cobla orquestra

Text: Josep Pujol i Coll / Dibuix: Xavier Roqueta

El que està passant actualment no deixa de ser una altra forma de desaparició d’oficis devorats per les màquines.


Apunts

De Lletres

Saps el SAB?

Text: Xavier Cortadellas / Dibuix: Xavi Roqueta

Funciona prou bé. I és prou just. Però això no vol dir que ho encertin sempre.


Apunts

De Societat

Un model que cal defensar

Text: Toni Vilà / Dibuix: Xavier Roqueta

A cada comarca o ciutat gran hi hauna entitat social que atén les persones amb discapacitat, mitjançant una gamma de serveis que els permeten viure amb dignitat.


Opinió

L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris

Hemeroteca

Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí

Subscripció

Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona

Butlletí

Si voleu rebre el butlletí informatiu de la Revista de Girona a la vostra adreça electrònica ompliu el següent formulari